Brata Grubelić na zatožni klopi

Na sodišče sta včeraj prišla sinova Sandija Grubelića, ki jima očitajo goljufijo, saj nista plačevala lizinga.

Objavljeno
21. november 2014 17.42
*mfa*grubelic
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je zaradi goljufije včeraj sedel Sandi Grubelić. A ne gre za direktorja razvpitega podjetja Trend Form, temveč za njegovega sina in soimenjaka, ki mu družbo na zatožni klopi dela tudi brat Edi Edvard.

Ljubljanski okrožni sodnik Boris Gabrijel Hrovat je za petek razpisal predobravnavni narok, na katerega je povabil sinova razvpitega podjetnika Sandija Grubelića, njegovega soimenjaka Sandija Grubelića in Edija Edvarda Grubelića. Hotel ju je namreč vprašati, ali priznata krivdo za kaznivo dejanje goljufije, kar jima očita tožilstvo. A do tega nato ni prišlo, saj je bilo na sodišču slišati, da z oškodovano družbo Heta Asset Resolution še vedno potekajo pogajanja. Obtožena in oškodovana družba so o tem sodišču posredovali tudi skupno izjavo.

Tožilka Petra Vugrinec obtožnice še ni prebrala, je pa znano, da bratoma Grubelić tožilstvo očita, da sta aprila 2008 sklenila pogodbo s Hypo Leasingom, šlo je za lizing plovila. A se nato nista držala obveznosti iz pogodbe in nista odplačevala obrokov, prav tako pa nista vrnila plovila. Oškodovana družba, ki se je medtem po besedah obrambe preimenovala v Heta Asset Resolution, je zato brata ovadila, saj naj bi si z goljufijo pridobila za okrog 300.000 evrov koristi.

Del kompleksnega razmerja

Kot je na sodišču povedal zagovornik Žiga Klun, ki je na sodišču nastopal tudi že kot pooblaščenec Sandija Grubelića starejšega, gre v tem primeru le za del kompleksnega razmerja med bratoma oziroma njunima podjetjema in nekdanjim Hypo Leasingom. Pojasnil je, da je bilo med njimi sklenjenih za med 1,5 in 2 milijona evrov pogodbenega sodelovanja.

Da sta bila vse od ovadbe aktivna pri reševanju te težave, a pri Hypo Leasingu za to niso imeli posluha, je na sodišču pojasnjeval Edi Edvard Grubelič. Povedal je še, da sta z nastopom nove uprave končno dobila pravega sogovornika za pogajanja.

Njegov brat Sandi pa je povedal, da je zdajšnje vodstvo Heta Asset Resolution ugotovilo, da je dokumentacija pomanjkljiva, zaradi česar morajo ugotoviti, ali je zahtevek zaradi plovila sploh upravičen. Brata sta pojasnila, da pogovori sicer potekajo, a počasi, zato ni pričakovati, da bi bili zaključeni pred marcem. Sodnik je sklenil, da bo postopek počakal do sredine februarja, ko ju bo ponovno povabil na sodišče. Brata sta sicer podala ugovor na obtožnico.

Edi Edvard Grubelič je nezaposlen, je pa bil pred leti že obsojen, in sicer zaradi izsiljevanja. Njegov brat Sandi doslej ni prišel navzkriž z zakonom, sicer pa je direktor in solastnik firme Medvedek d.o.o.

Tudi oče je imel težave

Javnosti gotovo bolj znan je oče obtoženih Sandi Grubelić, ki bi moral zaradi goljufije nesojenih lizingojemalcev iz konca osemdesetih in v začetku devetdesetih za zapahi prebiti šest let in pol, a je doslej odslužil le dobro polovico kazni.

V zaporu je bil med decembrom 1996 in junijem 1998, nato pa so mu zaradi zdravstvenega stanja prestajanje kazni prekinili. Na prostosti je bil do julija 1999, ko se je spet znašel na Dobu, saj sta izvedenca ugotovila, da je zdravstvena oskrba mogoča tudi v zaporu. A že po treh dneh je bil spet izpuščen na prostost.

Poročali smo, da je ravno pred kratkim 141 kupcev, ki so ostali brez plačanih avtomobilov pri podjetju Trend Form, po 17 letih pravdanja ostalo tudi brez odškodnine. Ljubljansko okrožno sodišče je njihovo tožbo proti Grubeliću zavrnilo. Tožniki namreč niso uspeli pridobiti dokumentacije o tem, v kolikšnem delu so bili poplačani že iz stečajne mase.