Casiraghi spet ne razume obtožnice

Stephen Casiraghi je prepričan, da je storil le prekršek.

Objavljeno
30. september 2015 19.03
regent casiraghi
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Zapornik Stephen Casiraghi je na ponovnem sojenju zaradi napada in groženj pravosodnim policistom uporabil svoje stare metode. Najprej sploh ni razumel obtožnice, le nekaj trenutkov pozneje pa je že zatrjeval, da gre za konstrukt. Tokrat je na sodišče prišel urejen in oblečen.

Enega najbolj znanih »poznavalcev« slovenskega zaporniškega sistema Stephena Casiraghija, ki je bil že večkrat obsojen na dolgoletno zaporno kazen, so pravosodni policisti na ljubljansko okrožno sodišče privedli vklenjenega v lisicah. Casiraghi je v preteklosti sodišče že presenetil z adamovim kostumom, tokrat pa je bil urejen in oblečen.

Potem ko je višje sodišče razveljavilo obsodilno sodbo, po kateri bi moral zaradi napada, groženj in žalitev pravosodnih policistov za rešetkami preživeti še nadaljnji dve leti, se je sojenje začelo znova.

Casiraghi se mora zagovarjati zaradi izpada 19. aprila 2011, ko mu je po obsodilni sodbi prav tako zaradi poskusa napada na paznika počil film. Proti predsedniku senata Andreju Baragi in porotnikom so takrat leteli pljunki, iz obsojenčevih ust so bruhale kletvice. Baraga je odredil, da ga odstranijo iz sodne dvorane, Casiraghi pa je s kričanjem, žaljenjem in pljuvanjem nadaljeval še na hodniku sodišča in na parkirišču. Pravosodni policist je na prvem sojenju potrdil, da je proti Casiraghiju, ki mu je menda grozil celo s smrtjo, uporabil prisilni ukrep davljenja, saj so opozorila naletela na gluha ušesa.

Če je Casiraghi včeraj sodišče presenetil z urejenim videzom, pa je svoj zagovor tako rekoč ponovil. Med prebiranjem revije je pojasnjeval sodnici, da obtožnice ne razume, saj ni pravni strokovnjak. Po njegovi oceni se je morda le malo neprimerno obnašal. Na sodničino vprašanje, ali je žalil pravosodne policiste in vanje pljuval, je izustil: »Mogoče sem izrekel kakšno neprimerno besedo, vendar je to očitek zaradi kršenja javnega reda in miru, ne kaznivo dejanje. Karkoli rečeš pravosodnemu policistu, je to že grožnja. Grdo ga pogledaš, in je že grožnja«.

Obtoženi je sicer zahteval, da ponovno zaslišijo vse priče. »Če me oprostite, potem ni težav in se lahko le preberejo njihove izjave, če pa me mislite obsoditi, predlagam ponovno zaslišanje prič,« je dejal. Sojenje se bo nadaljevalo 21. oktobra.