Če bi Yolanda preživela, bi bila trajno skažena

Zagovornik Zvoneta Laubiča predlagal angažiranje tujega izvedenca psihiatrije, češ da so pri nas vsi povezani.

Objavljeno
08. november 2017 18.59
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Zvonetu Laubiču očitajo umor Yolande Rodriguez na grozovit in zahrbten način. Ker je bila obtožnica modificirana, je morala še enkrat pričati izvedenka sodne medicine Simona Šramek Zatler, poročilo izvedenca telekomunikacijske stroke bo na vrsti v petek. Komunikacija med Laubičem in Yolando je bila obsežna, v dveh mesecih sta si natipkala kar 13.000 sporočil.

Laubič je Yolando 1. aprila lani pred celjskim trgovskim centrom 24-krat zabodel, imela je tudi pet večjih ureznin. Kot je že septembra pričala sodna izvedenka Šramek Zatlerjeva, Yolanda možnosti preživetja ni imela. Zaradi izkrvavitve je umrla na poti v bolnišnico. Ta teden je Šramek Zatlerjeva poudarila, da je primer poseben zaradi velikega števila in obsežnosti poškodb: »Pri vbodninah izstopa tudi njihova globina, pri urezninah dolžina. Ureznina na obrazu je bila dolga kar 14 centimetrov in menim, da je šlo za direkten napad obtoženca in da ni nastala med branjenjem. Pri branjenju bi bila ureznina krajša, nepravilna, morda s prekinitvami.« Podobno velja za ostale Yolandine poškodbe, ki niso nastale kot obrambne ali zaradi premikanja, je ugotovila izvedenka.

Yolanda je ob napadu s preklopnim nožem sredi belega dne nekaj minut hudo trpela, je ponovno povzela Šramek Zatlerjeva: »Bolečine so bile prisotne ves čas, stopnjevale so se s številom vbodnih ran, ko se je krvavitev večala. V nekaj minutah je oškodovanka izgubila zavest in potem padla v komo. Po izgubi zavesti pa bolečin ni več čutila.« Šramek Zatlerjeva je še dejala, da če bi Yolanda imela manj vbodov in bi morda preživela, bi imela dobro vidne brazgotine: »Bila bi trajno skažena. Ker so bile ureznine na obrazu dolge in globoke, bi imela tudi spremenjeno mimiko obraza.«


Prizorišče umora pri avtobusnem postajališču pred Citycentrom v Celju. Foto: Špela Kuralt/Delo

Več kot 150 sporočil na dan

V petek se bo na sodišču nadaljevalo branje poročila sodnega izvedenca za telekomunikacije Janeza Šmida. Ta je mnenje pripravljal dalj časa, saj je ugotovil, da policisti Yolandinega telefona sploh niso pregledali. Dela je bilo ogromno, saj je bilo sporočil na družbenem omrežju, ki sta si jih pošiljala Yolanda in Zvone, več kot 13.000 v dveh mesecih. Samo Zvone je Yolandi v tem času poslal več kot 9000 sporočil, kar je okoli 150 na dan.

Kljub ogromnemu številu sporočil pa ta nikoli niso bila grozilna, je opozoril Laubičev zagovornik Matjaž Šaloven, ki je del Laubičevih sporočil prebral tudi na obravnavi. Ta so kazala, da je Yolanda Laubiča zavajala, češ da se bo vrnila k njemu in da nima drugega partnerja. Šaloven je zato predlagal, naj sodišče določi novega sodnega izvedenca psihiatrične stroke: »Izvedenka Martina Breda Žmuc Tomori ni imela prepisa komunikacij in je zato delala na napačnih izhodiščih. Dobiti moramo tudi novega izvedenca, ki ne bo okužen, Žmuc Tomorijeva je namreč sodelovala pri postopku odvzema roditeljske pravice Laubiču, sklep o odvzemu je razveljavilo višje sodišče in naložilo sodišču ponovno odločanje. Predlagam izvedenca iz tujine. V nekem drugem postopku mi je namreč neki sodni izvedenec dejal, da v Sloveniji nihče ne bo ugovarjal kolegu.«

Okrožna državna tožilka Marjeta Kreča je Šalovenovemu predlogu nasprotovala, poudarila je tudi, da so bila sporočila, ki jih je prebral, vzeta iz konteksta: »Če preberemo vso komunikacijo, dobimo povsem drugo sliko. Izvedenka je že odgovorila na vsa vprašanja, ocena pa je za obtoženca neugodna.« Izvedenka je sicer ugotovila, da je bil Laubič močno vznemirjen, a prišteven. Sodišče bo Žmuc Tomorijevo zaslišalo še enkrat, potem ko bo prebrala prepis komunikacije. O morebitnem novem izvedencu psihiatrične stroke bo senat odločil kasneje.