Čez mejo kar v avtomobilskem prtljažniku

Razkrili mednarodno združbo tihotapcev albanskih prebežnikov, ovadili deveterico.

Objavljeno
12. september 2016 18.02
Iva Ropac
Iva Ropac
Koper – Koprski kriminalisti so v sodelovanju s hrvaškimi kolegi z istrske policijske uprave razkrili mednarodno hudodelsko združbo, ki je čez mejo spravljala ilegalne prebežnike. Med 5. majem in 8. septembrom so jih pretihotapili 18, vse iz Albanije. Po končani preiskavi so ovadili devet ljudi, dva slovenska državljana sta končala v priporu.

Ovadeni so 55-, 26-, 51- in 65-letnik z območja Pirana (slednji začasno stanuje na Hrvaškem), dva Hrvata, stara 57 in 51 let, ter trije Albanci (53-letnik, 46-letnik in 42-letnica). »Ilegalne prebežnike so najprej legalno prepeljali iz Albanije, čez Črno goro in BiH v Hrvaško, nakar so jih, skrite v vozilu, pretihotapili čez mejni prehod Dragonja ali Sečovlje na ozemlje Republike Slovenije ter jih nato spravili do ciljne države,« pojasnjuje Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Vodja združbe Albanec

Triinpetdesetletni Albanec je po prepričanju preiskovalcev vodja združbe in je organiziral celotno tihotapljenje albanskih državljanov iz domovine v članice EU ter jim s sostorilci pomagal priti v Dalmacijo.

Enainpetdesetletni Hrvat jih je od tam po njegovih navodilih prepeljal na območje Reke ali Istre in jih predal 55-letnemu Slovencu. Ta jih je nato, skrite v prtljažniku vozila ali pa za sprednjimi sedeži, pretihotapil čez mejni prehod Dragonja ali Sečovlje na območje Slovenije, potem jih je bodisi sam prepeljal v Italijo bodisi v ta namen najel sostorilce, da so to opravili zanj.

Pri tihotapljenju ilegalnih prebežnikov sta mu s tako imenovano predhodnico pomagala 65-letnik s slovenskim in hrvaškim potnim listom ter 26-letni državljan Slovenije. »Pri tem je treba poudariti, da je 55-letni državljan Slovenije s tem, ko je ilegalne prebežnike čez državno mejo med Slovenijo in Hrvaško tihotapil zaprte v prtljažniku osebnega vozila ali v ležečem položaju za sprednjimi sedeži, spravljal v nevarnost njihovo življenje in zdravje, zlasti v primeru prometne nesreče ali nenadnega sunkovitega zaviranja, saj so tujci ležali v prtljažniku, kjer niso bili privezani z varnostnim pasom oziroma zavarovani,« pojasnjuje Leskovčeva.

Kot ugotavljajo preiskovalci, je bila cena tihotapljenja na osebo tudi 2000 evrov ali več; 55-letni slovenski državljan je za spravljanje čez mejni prehod zahteval celo po 800 evrov, tako da si je po oceni preiskovalcev v teh štirih mesecih pridobil najmanj 14.400 evrov, pri tem da je redno zaposlen in je bilo izvajanje kaznivih dejanj zanj dodaten vir zaslužka.

Omenjena pomagača, ki sta kot predhodnica preverjala stanje na mejnih prehodih, sta od tega zneska prejela po 30 evrov na tihotapljenje. Organizatorji in njihovi sostorilci so nadaljevali svoje početje kljub večkratnemu prijetju voznikov in ilegalnih prebežnikov.

Po zaslišanju v pripor

Pri tihotapljenju ni šlo za klasične ilegalne prebežnike, torej ekonomske migrante in prosilce za azil, ampak za albanske državljane, ki jim je bil v preteklosti v državah članicah EU večinoma izrečen veljaven ukrep prepovedi vstopa v schengensko območje, predvsem zaradi storitve različnih kaznivih dejanj v članicah EU in Švici. »Kriminalna združba je torej tihotapila izključno osebe, ki se hočejo vrniti v schengenski prostor ali Švico in nadaljevati izvajanje kaznivih ravnanj ter s tem posledično kršiti in ogrožati javni red in mir v ciljnih državah,« poudarjajo na koprski policijski upravi.

Po kriminalistični preiskavi so pri nas odvzeli prostost 55-letnemu slovenskemu državljanu in 65-letniku s slovenskim in hrvaškim potnim listom (s preostalima dvema osumljencema iz Slovenije so opravili policijsko zaslišanje). Prvima dvema so v hišni preiskavi zasegli mobilne aparate, uporabljene za izvajanje kaznivih dejanj, poleg tega so pri 55-letniku našli še večje število nabojev, zaradi česar ga čaka postopek o prekršku po zakonu o orožju, ter približno 175 gramov konoplje in digitalno tehtnico. Za slednje ga čaka ovadba zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba odredil pripor. Tam se je znašel tudi eden od prijetih ilegalcev, albanski državljan, ker se je med kriminalistično preiskavo policistom izkazal s ponarejenimi dokumenti, in sicer romunsko osebno izkaznico in vozniškim dovoljenjem; izrečeno je imel namreč prepoved vstopa v schengensko območje. Ovadili so ga zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Kot še poročajo s koprske policijske uprave, so bili med obsežno kriminalistično preiskavo, pri kateri so poleg koprskih in hrvaških kriminalistov sodelovali še predstavniki policije kvesture v Trstu, uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi.