Čista lopata: Farčnik v zapor v četrtek

Podjetnik, ki je bil obsojen na 10 mesecev zapora, bo v četrtek začel prestajati kazen v zaporu na Povšetovi.

Objavljeno
18. junij 2013 15.49
I. R., kronika
I. R., kronika
Ljubljana - Borut Farčnik, eden od obsojenih v zadevi Čista lopata, bo kazen 10 mesecev zapora začel prestajati že ta četrtek. Okrožno sodišče je namreč zavrnilo njegov prošnjo za odlog izvršitve kazni, prav tako je zavrnilo prošnjo Tomaža Žiberta (odločbi še nista pravnomočni). Žiberta čaka kazen dveh let in šestih mesecev zapora.

Prošnjo za odlog izvršitve kazni je zaradi slabega zdravstvenega stanja vložil tudi nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, ki je bil obsojen na 14 mesecev zapora. Kot so nam povedali na ljubljanskem okrožnem sodišču, je »sodišče že odredilo izvedenstvo medicinske stroke in bo po prejemu mnenja in odgovora obsojenega odločilo o njegovi prošnji za odlog«.

Prošnje za odlog izvršitve zaporne kazni pa ni vložil Dušan Črnigoj. Obsojen je na 14 mesecev zapora, na prestajanju zaporne kazni pa bi se moral oglasiti 29. junija.

Ker sodišče še nima izkazane vročitve poziva na prestajanje kazni Srečku Gabriču in Ivanu Demšarju, s sodišča, kot pojasnjujejo, ne morejo posredovati podatkov v zvezi s tem. Znano pa je, da bo Demšar prisojeno kazen zapora devetih mesecev prestajal doma.

Vsi obsojeni so namreč na sodišče vložili predloge za izvršitev zaporne kazni z alternativnimi oblikami, in sicer da bi namesto v zaporu kazen odslužili drugače (z delom v splošno korist ali, kot je predlagal Žibert, da se izrečena kazenska sankcija nadomesti z nadaljevanjem »dela pri poslovnem subjektu«). A je sodišče ugodilo le prošnji nekdanjega komercialnega vodje projektov na SCT Demšarja, da prisojeno kazen prestane v hišnem zaporu.

Obsojenci, ki jim je sodičče zavrnilo predlog za alternativno prestajanje kazni, so se na sklep pritožili, višje sodišče pa pri odločanju o alternativnem prestajanju kazni ni vezano na rok, še dodajajo na sodišču.

Štirinajstmesečno kazen v ženskih zaporih na Igu pa od 24. maja že prestaja nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

Sojenje zaradi dogovarjanja in podkupovanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene.