Člani kriminalne združbe na sodišču

Združba se je ukvarjala s preprodajo amfetaminov, konoplje in drugih drog.

Objavljeno
02. junij 2015 15.55
pu*marihuana
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana − Na leto dni zapora s preizkusno dobo treh let je sodišče po tem, ko je priznala krivdo za pet izvršitvenih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, obsodilo Viktorijo L. Kot storilka se je sicer pojavila v večji akciji policije in specializiranega državnega tožilstva, ki sta z uporabo posebnih metod prišla na sled številni kriminalni združbi, ki se je ukvarjala s proizvodnjo in prometom z amfetamini, konopoljo in drugimi drogami.

Obsojena Radovljičanka sicer ni bila del kriminalne združbe, je pa bila dekle enega od članov. Obtožnica ji je očitala, da je v letih 2013 in 2014 na območju Gorenjske v vsaj petih dejanjih pripravila odmerke prepovedane droge, ki so bili posamezno vredni od nekaj deset do nekaj sto evrov, in jih nato dostavljala kupcem, za katere ji je povedal njen takratni življenski partner. Za stike tako z dobavitelji kot s strankami je uporabljala mobilni telefon in računalnik, oboje ji je policija pri hišni preiskavi zasegla.

Po priznanju krivde in pred izrekom sodbe je obdolženka povedala, da živi v skrajno nezavidljivih materialnih razmerah, saj je brez službe, kot samohranilka pa skrbi tudi za svojo mladoletno hčer. Omenila je tudi zdravstvene težave, ki jih zaradi socialne stiske ne zdravi, kot bi bilo treba.

Tožilstvo je, ob upoštevanju dejstva, da je obdolžena krivdo priznala, upoštevala tudi njeno dosedanjo nekaznovanost in sodišču predlagalo izrek kazni leta dni in štirih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Pri tem je menilo, da bi upoštevajoč vse okoliščine, ki zadevajo obdolženko, kazen opominjevalne narave dosegla svoj namen. Enako je menila tudi obramba.

Sodišče je Radovljičanko na koncu obsodilo na leto dni zapora s preizkusno dobo treh let. V obrazložitvi, zakaj ni sledilo predlogu tožilstva, pa povedalo, da kazenski zakonik za tovrstno kaznivo dejanje sicer predvideva kazen zapora od enega do deset let, vednarle pa so olajševalne okoliščine, torej dosedanja nekaznovanost, slabe socialne razmere, težave z zdravjem in status samohranilke ustvarile možnost za izrek nekoliko milejše kazni. Ta bo, kot je poudarilo sodišče, tudi v tej višini zagotovila, da obdolženka kaznivih dejanj ne bo več ponavljala.

Sodišče jo je tudi oprostilo plačila stroškov sodnega postopka in vseh sodnih taks, prav tako ji ne bo treba vrniti protipravno pridobljene premoženjske koristi. To so namreč v celotnem znesku že odvzeli njenemu nekdanjemu partnerju, ki je bil že obsojen na zaporno kazen.

Sojenje Radovljičanki je bilo sicer le eno v sklopu sojenj drugim članom kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Policisti in kriminalisti so v sodelovanju s specializiranim državnim tožilstvom namreč z uporabo posebnih metod in sredstev, s prisluškovanjem telefonom, tajnim opazovanjem in sledenjem in navideznimi odkupi drog odkrili združbo z več kot 30 člani. Pri hišnih preiskavah so pri različnih (takrat še) osumljencih našli različne količine amfetaminov, konoplje in drugih drog, ki so bili že pakirani v odmerke, primerne tako za osebno uporabo kot za prodajo drugim preprodajalcem v nekoliko večjih količinah. Odkrili in zasegli so tudi številne pripomočke za pripravo, odmerjanje in pakiranje droge ter gotovino.

Na sodišču so se kot obtoženi tako znašli Tamara Adamović, Senad Ališić, Boštjan Anzelc, Dragoslav Gagić, Medo Garibović, Branko Hudorović, Gašper Kokalj, Miro Krek, Dejan Madžgalj, Tomaž Markelj, Dejan Pogačnik, Iso Radončić, Janez Rajhard in Damir Stanić. Posamezniki so imeli v združbi različne vloge, zato je tudi teža kaznivih dejanj različna. Nekateri so se o krivdi na predobravnavnem naroku že izrekli, druge to dejanje še čaka. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden.