Črnkovič in Krkovič prejela sodbo

Sodišče je Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču vročilo sodbo v zadevi Patria.

Objavljeno
02. junij 2014 11.44
mfe patria
M. V., Mi. K., notranja poltika
M. V., Mi. K., notranja poltika

Ljubljana − Na ljubljanskem okrajnem sodišču so danes za Delo potrdili, da je bila sodba v zadevi Patria vročena tudi Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Z vročitvijo je sodba postala izvršiljiva, Okrožno sodišče v Ljubljani ju bo v kratkem pozvalo na prestajanje 22-mesečne zaporne kazni. Po naših podatkih so jima sodbo vročili po pooblaščenem sodnem vročevalcu.

Kot je znano, je prvostopenjsko sodišče junija lani predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo, nekdanjega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča zaradi korupcijskih kaznivih dejanj obsodilo na 24 oziroma 22 mesecev zapora in plačilo 37.000 evrov stranske denarne kazni. Vsi trije sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov.

Obsodilno sodbo je konec aprila letos v pritožbenem postopku potrdilo Višje sodišče v Ljubljani, s čimer je ta postala pravnomočna in izvršljiva. Okrajnemu sodišče v Ljubljani je najprej uspelo vročiti sodbo Janezu Janši, ki je po neuradnih podatkih že prejel tudi poziv za prestajanje kazni. Janša se mora v našem največjem zaporu Dob pri Mirni javiti 20. junija.

Janša je sicer na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo zoper sodbi ljubljanskega okrajnega in ljubljanskega višjega sodišča, po naših neuradnih informacijah pa je tudi že vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Tako je izrabil obe možnosti, ki mu ju daje slovenska zakonodaja.

Po tem, ko je višje sodišče v celoti potrdilo sodbo okrajnega sodišča, sta tudi Krkovič in Črnkovič napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.