Črnogorski premier je menda sodeloval z mamilarskim kraljem

Povezanost političnega vrha z Darkom Šarićem na podlagi telefonskih izpiskov dokazuje črnogorski dnevnik Dan.

Objavljeno
04. december 2011 17.44
Posodobljeno
04. december 2011 18.11
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Podgorica - Črnogorski premier Igor Lukšić in zunanji minister Milan Roćen sta leta 2008 menda sodelovala z domnevnim vodjo mamilarskega podzemlja na Balkanu Darkom Šarićem, je poročal črnogorski dnevnik Dan. V podkrepitev je časnik objavil tudi izpisek telefonskih pogovorov, za katerega pa črnogorska policija in Telenor zatrjujeta, da gre za ponaredek.

Lukšić je bil leta 2008 minister za finance v tedanji vladi Mila Đukanovića. Roćen pa je bil tudi tedaj zunanji minister. Šariću trenutno v odsotnosti sodijo v Beogradu zaradi organiziranja tihotapljenja več kot dveh ton kokaina iz Urugvaja.

Kot navaja časnik Dan, izpisek telefonskih pogovorov, ki naj bi ga policiji predal mobilni operater, dokazuje, da je Šarić 15. avgusta 2008 dvakrat poklical Lukšića. Roćen pa je Šarića poklical 10. julija 2008, nato pa sta se še enkrat pogovarjala 12. avgusta, povzema STA.

Do teh pogovorov je prišlo približno leto dni pred akcijo, ko so Šariću 15. oktobra 2009 zaplenili rekordno pošiljko kokaina. Takrat so ameriški, urugvajski in srbski agenti v urugvajskih vodah odkrili Šarićevo jahto z 2,2 tone kokaina.

Črnogorska policija in mobilni operater Telenor sta že zanikala verodostojnost omenjenega seznama, ki ga je objavil Dan. V Telenorju so zatrdili, da to ni njihov seznam. »Navedeni seznam niti po obliki niti po vsebini ne ustreza tistim, ki jih Telenor glede telekomunikacijskega prometa oblikuje na zahtevo pooblaščenih organov,« so sporočili.

Tudi Lukšić in Roćen sta že zanikala pisanje dnevnika. Sta pa napovedala, da bosta zahtevala nujno preiskavo navedb. Lukšić je dejal, da gre za za podtikanje, katerega cilj naj bi bila diskreditacija črnogorskih oblasti, in to v trenutku, ko država pričakuje zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.