»Danes je velik dan za Srbijo«

Tako je po aretaciji Darka Šarića tiskovno konferenco začel srbski pravosodni minister Nikola Selaković.

Objavljeno
18. marec 2014 11.08
Posodobljeno
18. marec 2014 11.08
SERBIA-ARREST/SARIC
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Beograd − Na novinarski konferenci po aretaciji kokainskega kralja Darka Šarića so spregovorili srbski pravosodni minister Nikola Selaković, predstavnik specializiranega tožilstva Miljko Radisavljević, direktor policije Milorad Veljović in varnostno-obveščevalne agencije Aleksandar Đorđević.

Pravosodni minister je v uvodu dogodek označil kot »velik dan za Srbijo«. Kokainskega kralja Šarića so namreč iskali kar nekaj let. Skrival se je v Južni Ameriki, nekateri srbski mediji pa so poročali celo, da je bil medtem na kar nekaj plastičnih operacijah, da bi si tako spremenil videz.

Srbske oblasti se zahvaljujejo tudi Cii ter slovenskim, avstrijskim, belgijskim, italijanskim in španskim obveščevalnim organom, ki so imeli pomembno vlogo pri aretaciji. »Le s skupnim delom in dobrim sodelovanjem nam je uspelo,« je povedal Selaković.

Srbski operativci so Šarića izsledili na območju Južne Amerike. Ko je Šarić ugotovil, da so mu za petami, pa se je po Selakovićevih besedah predal, da bi se tako izognil morebitnemu prelivanju krvi med aretacijo, je povedal Salaković.

Status beguncev ima trenutno še 18 ljudi, 15 jih sumijo proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, trije pa so osumljeni pranja denarja, je pojiasnil Radisavljević.

Šariću 60 dni pripora

Proti Šariću je vloženih skupno 13 obtožnic za kazniva dejanja pranja denarja (v Srbiji ga je Šarić domnevno opral za 22 milijonov evrov), proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in sodelovanja v kriminalni združbi.

Šarića so okrog poldneva privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil 60-dnevni pripor zaradi begosumnosti, ponovitvene nevarnosti, dejstva, da je bil v preteklosti že obsojen in utemeljenega suma zelo hudih kaznivih dejanj.