Danes so zaslišali zaposlene na Sovi

Sojenje novinarki Anuški Delić: Javnost je bila danes izključena iz sojenja zaradi zaslišanja zaposlenih.

Objavljeno
07. januar 2015 21.42
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Za zaprtimi vrati ljubljanskega okrajnega sodišča se je danes nadaljevalo sojenje Delovi novinarki Anuški Delić in nekdanjemu direktorju Sove Sebastjanu Selanu. Sodnik Marko Češnovar je javnost izključil zaradi zaslišanja zaposlenih na Sovi.

Za 11. uro dopoldne je sodnik Marko Češnovar danes razpisal nadaljevanje sojenja dvojici, a je že na ponedeljkovem sojenju povedal, da bo javnost tokrat ostala pred zaprtimi vrati razpravne dvorane, saj bodo zaslišane priče, zaposlene na Sovi.

V obtožnem predlogu piše, da je Delićeva novembra in decembra 2011 storila tri kazniva dejanja izdaje tajnih podatkov z objavo treh člankov o delovanju Sove. V njih je nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami pisala o povezavah članov slovenske neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS, pri čemer je objavila tudi podatke, ki jih je v okviru izvajanja nadzora in spremljanja aktivnosti skrajnih desničarjev v Sloveniji zbrala Sova. Nekdanjemu direktorju Sove Sebastjanu Selanu pa tožilstvo očita opustitev ovadbe zoper novinarko in neznano uradno osebo, ki da je novinarki sporočila tajne podatke.

Obdolžena sta prepričana, da je sodni postopek politično motiviran. Selan je v svojem zagovoru med drugim povedal, da je še danes prepričan, da to niso bili podatki, s katerimi bi razpolagala le Sova, saj so bili javno dostopni. Z razkritjem teh podatkov pa po njegovem prepričanju ni bilo škodljivih posledic.

Delićeva je glede podatkov povedala, da niso prišli s Sove, temveč da je do njih kot novinarka prišla s pomočjo klasičnih novinarskih metod. »Informacije, ki sem jih pridobila, sem preverjala s pomočjo javno dostopnih podatkov in logičnega sklepanja pa tudi pri človeških virih. Vseh mojih sogovornikov je bilo okrog deset,« je povedala.