Danes v Julijcih dva ponesrečenca

Snežni plaz je odnesel avstrijskega državljana, 27-letnega Celjana pa je zdrsnil z grebena pod vhom Triglava.

Objavljeno
24. januar 2015 22.22
SLO, GREBEN TRIGLAVA - 29. 04. 2010 - V CETRTEK ZJUTRAJ JE BILA GAZ DO VRHA TRIGLAVA DOBRA IN ZA VAJENE GORA VARNA. V SOBOTO JE LEDENA PAST POD GREBENSKO GAZJO BILA USODNA ZA POHODNIKA. (Foto: Mirko Kunsic)
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si

Ljubljana - Danes sta se v gorah zgodili dve hudi nesreči. Opoldan je z grebena med Malim Triglavom in vrhom padel 27-letni Celjan, dobro uro kasneje pa je med turno smuko z Vršica proti Mojstrovki snežni plaz odnesel 50-letnega Avstrijca, so sporočili s policijske uprave Kranj.

Oba sta bila v nesrečah hudo poškodovana, z vojaškim helikopterjem so ju prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Pri gibanju v gorah je potrebno biti previden in upoštevati razmere, opozarjajo policisti. »Poti v visokogorju so  večinoma zasnežene, snežna odeja pa je prekrita s skorjo, ki se predira pod človeško težo. Pod snegom in predvsem na vetru izpostavljenih mestih ter v krajih, kjer je snega res malo, je lahko ledeno, kar razmere še poslabšuje. Pred potjo je potrebno preveriti razmere, se opremiti, upoštevati nevarnosti in jih poskusiti predviditi, predvsem pa ne tvegati. Cilj naj ne bo vrh ampak varna vrnitev domov,« morebitne pohodnike opozarjajo reševalci.