Dela nad Križajevim Maršalatom morajo biti končana do maja

Nevarno območje nad posestvom nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja je v lasti občine Tržič.

Objavljeno
30. december 2014 15.41
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Tržič – Skladno s sodno poravnavo, ki sta jo 1. julija letos dosegla občina Tržič in njen častni občan, nekdanji vrhunski smučar Bojan Križaj, bi morala občina plačati ureditev skalnatega območja nad Križajevo stanovanjsko hišo ob stari cesti na Ljubelj. Vendar dela še niso opravljena in ograja še ni nameščena.

Poročali smo že, da je Bojan Križaj zaradi škode v skalnem podoru 13. maja 2010 in zato, da bi pristojni poskrbeli za ureditev še zdaj nevarnega območja pod Kamnekom oziroma nad njegovim posestvom (tako imenovanim Maršalatom), vložil tožbo v višini skoraj 220.000 evrov. Po poravnavi na kranjskem sodišču 1. julija letos je Križaj umaknil tožbo, občina Tržič pa je, tako kot so se dogovorili, izvedla javno naročilo za izbiro izvajalca sanacije.

Direktor tržiške občinske uprave Drago Zadnikar je včeraj pojasnil, da so pogodbo z izbranim izvajalcem del sklenili 7. oktobra v višini 75.030 evrov, z aneksom, ki je bil dodan 27. oktobra, pa so rok izvedbe podaljšali do najkasneje 1. maja 2015 zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer, ki bi lahko onemogočale ali ovirale vgradnjo sidrnih elementov podajne lovilne ograje. Dela še niso izvedena, ker še preverjajo ustreznost ponujenega materiala sistema podajne lovilne ograje. Kot je bilo dogovorjeno, bo Križaj prispeval denar za helikopterske prevoze, s katerimi bodo pretovorili vse potrebno za sanacijo območja.

Na vprašanje, ali so razjasnili, kdo je lastnik zemljišča, s katerega se je pred več kot štirimi leti utrgala 50 kubičnih metrov velika in 125 ton težka gmota ter se razdrobila na šest skal, je Zadnikar odgovoril, da je lastnica 64 hektarov velike parcele pod Kamnekom občina Tržič.