Deset najbolj nevarnih svetovnih mest

Največ jih najdemo v Afriki, Južni Ameriki in na Bližnjem Vzhodu.

Objavljeno
10. julij 2013 15.28
PAKISTAN-ISLAM-UNREST-FILM-US
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Seznam je bil objavljen na spletni strani A Secure Life, ki objavlja novice in nasvete s področja varovanja in varnosti.

Pri sestavljanju seznama so upoštevali več dejavnikov, najpomembnejši pa so bili stopnja kriminala, politično stanje v državi in odnosi s sosedami. Seznam se sicer iz leta v leto spreminja, spreminja pa se tudi od raziskave do raziskave. So si pa vse edine, da je največ najbolj nevarnih mest v Južni Ameriki, natančneje v Mehiki, in Afriki.

Seznam, ki so ga sestavili pri A Secure Life se začne s Conarkyjem v Republiki Gvineji, obmorski državi v severozahodni Afriki. Conarky je najbolj naseljen del Gvineje, bivalni pogoji pa so z naraščanjem prebivalstva postajali vse slabši. Sedemdeset odstotkov tamkajšnjih prebivalcev živi z manj kot dolarjem na dan, zato so tatvine, predvsem turistov, ki zaidejo na omenjeni predel, pogost pojav.

Nairobi v Kenji je zasedel deveto mesto na omenjenem seznamu. Ta afriška država je znana po najvišji stopnji brezposelnosti na svetu in po izjemno visoki stopnji kriminala, ki je najvišja v njenem glavnem mestu Nairobiju. Najvišje na lestvici zločinov v Nairobiju so ugrabitve, tatvine vozil in vlomi, neredko pa se končajo tragično. V Nairobiju ukradejo v povprečju deset avtomobilov dnevno, pogosti pa so tudi napadi na turiste.

Sana v Jemnu je pristal na osmem mestu. Jemen se je na seznamu znašel predvsem zaradi številnih spopadov med protestniki in oblastmi, ki se bolj pogosto kot ne sprevržejo v nasilje.

Sedmo najbolj nevarno mesto je po podatkih Secure Life-a Tbilisi. Glavno mesto Gruzije ime izjemno visoko stopnjo brezposelnosti, zato so turisti priljubljena tarča tatov, roparjev in prevarantov. Ker številni domačini posedujejo orožje, se veliko tovrstnih napadov konča tragično.

Karači, glavno mesto Pakistana, je pristalo na šestem mestu. Predvsem zato, ker ga pogosto pretresajo samomorilski in teroristični napadi, pogoste pa so tudi ugrabitve. Storilcev navadno ne zanima kdo so njihove žrtve, zato se med njimi neredko znajdejo tudi turisti.

Glavno mesto afriške države Kongo je na petem mestu. Kinšasa se na tovrstnih seznamih pojavlja vsako leto. Predvsem, ker Kongo pogosto pretresajo nemiri. Turiste, ki so namenjeni v Kinšaso navadno opozorijo, da obstaja velika verjetnost, da postanejo tarče oboroženih roparjev, ki na svoje žrtve prežijo večinoma ponoči. Turistom v Kinšasi pa ne grozijo samo nasilni domačini, ampak tudi policija. Tisti, ki fotografirajo vladne stavbe in zaščitena območja, namreč končajo v pridržanju.

Abidžan, največje mesto Slonokoščene obale je znan po političnih nemirih, uporih in protestih, ki so pogosto nasilni, zato turistom obisk tega mesta odsvetujejo.

Glavno mesto Čada N'Djamena ima izjemno nizek življenjski standard in skoraj polovica domačinov, starejših od 15 let, najverjetneje ne bo dočakala 60. leta. N'Djamena naj bi bilo sicer najvarnejše mesto v Čadu, kljub temu pa se pogosto znajde na najrazličnejših seznamih najbolj nevarnih svetovnih mest. V mestu približno 50 ostotkov prebivalcev živi z manj kot dolarjem na dan, zato tatvine niso redkost.

Neslavni naslov najnevarnejšega svetovnega mesta pa si je na seznamu A Secure Life prislužil Bagdad. Glavno mesto Iraka dnevno pretresajo strelski obračuni, samomorilski in teroristični napadi, napadi na turiste so pogosti. Tudi Iračani sami Bagdad označujejo kot najnevarnejše mesto na svetu.

Svoj seznam so sestavili tudi na spletni strani Trip Advisor, kamor se pred potjo navadno obrnejo popotniki, saj spletna stran nudi številne nasvete o posameznih mestih in državah, kulturi, navadah, kulinariki, prenočiščih in podobno. V tem seznamu so mesta razvrščali glede na mnenja turistov, ki so pozamezni kraj obiskali. Tukaj se je na desetem mestu najnevarnejših svetovnih mest znašem indijski Mumbaj, sledijo mu Cape Town v JAR, Marakeš v Maroku, glavno mesto Rusije Moskva, argentinski Buenos Aires, Šarm el Šejk v Egiptu, brazilski Rio de Janeiro, na prvem mestu pa je Punta Cana v Dominikanski Republiki.

Svojo raziskavo vsako leto opravijo tudi na mehiškem ministrstvu za pravosodje. Tudi njihovi kriteriji za razvrščanje so stopnja kriminala in politične razmere. Na tem seznamu se je na desetem mestu najnevarnejših svetovnih mest znašel brazilski Belém, sledijo mu Durango v Mehiki, Chiuaua (Mehika), Torreón (Mehika), Karakas (Venezuela), Distrito Central (Honduras), Akapulko (Mehika), Maceió (Brazilija), Juaréz (Mehika) in San Pedro Sula (Mehika). V zadnjem je na leto ubitih 1143 ljudi. Prvo najnevarnejše mesto, ki so ga uvrstili na svoj seznam, in ki ni v Južni Ameriki, je na 21. mestu ameriški New Orleans.