Deset najpremožnejših kleptomanov

Predsednik, ki je ukradel pero, milijonarjeva hči, ki je izmaknil rdečilo za usta in kralj, ki se ni mogel upreti Churchillovi uri.

Objavljeno
23. julij 2013 16.12
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Nekdanji češki predsednik ukradel naivno pero

Vaclav Klaus je leta 2011 nič kaj na skrivaj ukradel nalivnik. Pa ne kakršnega koli - ukradel je nalivnik, obložen z dragimi kamni. Pred kamerami nacionalne televizije. Človek na njegovem položaju si najbrž lahko privošči nalivnik, tudi takšnega z dragimi kamni, a Klaus je takrat tatvino nonšalantno komentiral: »Pa saj vedno kaj izmaknem.«

Egipčanski kralj Churchillu ukradel uro

Kralj Farouk je Winstonu Churchillu ukradel ročno uro. Denarja mu sicer ni primanjkovalo, saj se je njegovo premoženje zlahka kosalo s premoženjem svetovnih multinacionalk, a vladar je bil zagrenjen mož in zelo zelo varčen. Pogosto pa se je obnašal kot otrok - ko je videl nekaj, kar mu je bilo všeč, je to pač vzel. Koliko je predmet vreden in kdo je njegov lastnik, ga ni zanimalo.

Winona Ryder kradla oblačila

Igralko, ki za film zasluži nekaj tisoč dolarjev, so pred leti aretirali, ko je iz ene od trgovin poskušala odkorakati s torbo polno oblačil, ki bi si jih zlahka privoščila. Pozneje so ugotovili, da zadnji primer ni bil tudi edini, saj je igralka oblačila redno kradla. Da bi z njih odstranila etikete in varnostne naprave, je vanje vrezala pravcate luknje. Ali jih je kljub temu nosila, ali pa je s tatvinami samo potešila svojo kleptomanijo, ni znano. Na sodišču je vse obtožbe glede tatvin sicer zanikala, a so jo kljub temu obsodili na družbenokoristno delo.

Lindsay Lohan ukradla ogrlico

Težavna zvezdnica je iz prodajalne znanega losangeleškega draguljarja ukradla ogrlico vredno 2500 dolarjev. Ko so jo aretirali, je policistom povedala, da si jo je samo izposodila. Kljub temu so jo policisti ovadili zaradi kaznivega dejanja velike tatvine, obsojena pa je bila na 250 ur družbenokoristnega dela.

Kanadski politik ukradel prstan

Leta 2004 je priljubljeni kanadski politik, ki se je zavzemal za pravice istospolnih, dejaven pa je bil tudi pri dobrodelnih organizacijah, na nacionalni televiziji priznal, da mu zaradi tatvine 64.000 ameriških dolarjev vrednega prstana grozi zaporna kazen. Krajo so posnele nadzorne kamere, zakaj je kaznivo dejanje storil, pa Svend Robinson ni znal pojasniti. Povedal je, da za dejanje ni opravičila, želja po prstanu pa ga je spreletela nenadoma in bila je tako močna, da ga je enostavno moral izmakniti. S pomočjo najboljšega odvetnika v državi se je zaporni kazni izognil, moral pa je opraviti 100 ur družbenokoristnega dela.

Kuhar je kupil penino in ukradel čebulo

Moški, o katerem je govora, ni bil kuhar v kateri od lokalnih menz, ampak slavni kuhar v eni od najdražjih londonskih restavracij. Nekega dne, ko je v bližnji prodajalni kupoval sestavine za večerjo, ki jo je nameraval pripraviti prijateljem, pa so ga zasrbeli prsti. Najdražje stvari v nakupovalnem vozičku je sicer plačal, izmaknil pa je vrečo čebule, kislo zelje in hlebec sira. Kljub temu, da je tatvine obžaloval in zaradi njih, kot je ob lanski aretaciji povedal sam, ni mogel spati, pa si ni mogel pomagati, da ne bi sem in tja iz trgovin izmaknil kakšne malenkosti, najpogosteje čebulo. »V zameno« je v prodajalnah nakupil za več 100.000 funtov penečih vin.

Županova hči ukradla ličila

Kljub temu, da je imela v torbici 320 dolarjev gotovine, je Američanka Caroline Giuliani, hči nekdanjega newyorškega župana, leta 2010 v neki drogeriji ukradla za več 100 dolarjev ličil. Na zaslišanju po aretaciji so policisti začudeni ugotovili, da Giulianijeva ne le, da je imela pri sebi dovolj denarja, da bi ukradene izdelke lahko plačala, ampak je povrhu še hči milijonarjev. S policijske postaje je odšla z opozorilom, policistom pa je natvezila, da je tatvino izvršila, ker je bila jezna na očeta. Kako je to lahko olajševalna okoliščina, ni jasno, nekoliko pa je pomagala tudi njena predhodna nekaznovanost.

Lastnik restavracije kradel zlato

Indijec je bil dolgo znan po tem, da se je s taksiji vozil v najpremožnejše dele indijskega glavnega mesta in tam vlamljal v hiše. Kaj preveč izbirčen ni bil, razdejal je katerokoli hišo, da le v njej niso gorele luči, iskal in kradel pa je izključno zlato v kakršnikoli obliki. Bil je milijonar, ni pa znano ali je to postal zaradi tatvin, ali je denar prislužil pošteno z delom v restavraciji. Z nakradenim je financiral številne dobrodelne prireditve, zato je bil zelo priljubljen v svoji skupnosti. Ker je kradel izven njenih meja in bogatim, da bi pomagal revnim, so ga prijatelji klicali Robin Hood.

Milijonar iz knjižnic kradel redke knjige

Farhad Hakimzadeh, premožen poslovnež, je bil ljubitelj in zbiralec knjig. Predvsem tistih redkih in dragocenih. A namesto, da bi z njimi ravnal spoštljivo, kot se za pravega ljubitelja spodobi, je knjige uničeval in jih kradel iz knjižnic. Menda si ni mogel pomagati, saj ga je vsakič, ko je prijel katero od dragocenih knjig, spreletelo, da jo mora imeti, saj jo bo s tem, ko jo bo preselil v svojo zasebno knjižnico, obvaroval pred poškodbami, ki bi jih povzročile na stotine rok.

Milijonar vojnemu veteranu ukradel kreditno kartico

Ljudje navadno postanejo milijonarji s trdim delom in varčnim načinom življenja. A eden od Američanov je bil tako zelo stiskaški, da ni hotel plačati pice. Pozneje je trdil, da kreditne kartice pravzaprav ni ukradel, saj jo je našel na tleh supermarketa. To je bilo sicer res, a namesto, da bi jo izročil policiji, si je z njo plačal kosilo. Ko so policisti tatu aretirali, so ugotovili, da je imel v času tatvine pri sebi 250 dolarjev gotovine. Ko so ga policisti vprašali, zakaj ni kartice preprosto vrnil, je odgovoril: »Kreditna kartica je za plačevanje, za to sem jo tudi uporabil.«