Deset ovadb zaradi zlorabe položaja in pranja denarja

Ovadbe se po neuradnih podatkih nanašajo posle, povezane s Stožicami. Med ovadenimi menda tudi Zoran in Damijan Janković.

Objavljeno
28. marec 2014 14.16
preizkave
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana − Nacionalni preiskovalni urad je na Specializirano državno tožilstvo RS podal kazensko ovadbo proti šestim fizičnim osebam zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja. Zaradi pranja denarja so ovadili še štiri gospodarske družbe iz Ljubljane.

Po neuradnih informacijah, ki so jih pridobili na Financah, so kriminalisti ovadili župana MOL Zorana Jankovića, njegovega sina Damijana Jankovića, direktorja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića, direktorja Energoplana Zlatka Srako, direktorja Grepa in predsednika upravnega odbora družbe Gradis skupina G Uroša Ogrina in Boštjana Stamejčiča, vodjo projektov v podjetju Electa inženiring.

Plačal za nekaj, kar bi dobil zastonj

Preiskovalci so ugotovili, da je osumljeni direktor javnega podjetja iz Ljubljane leta 2010 in 2011 v imenu in za račun omenjenega podjetja sklenil kupo-prodajno pogodbo in aneks k tej pogodbi za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku v Ljubljani (šlo naj bi za Stožice) v skupnem znesku približno tri milijone evrov ter nato na podlagi teh pogodb odredil plačilo v dogovorjenem znesku.

Vedel je sicer, da nakup teh prostorov ni bil potreben, a je pogodbo kljub temu sklenil. Prostore, ki so bili predmet nakupa, bi podjetje namreč prejelo v brezplačno uporabo od ljubljanske družbe in občine. V času nakupa omenjeni prostori poleg tega sploh niso bili v lasti družbe, ki jih je prodajala, ampak je ta imela na prostorih le stavbno pravico, lastnica zemljišča pa je bila občina.

Direktor javnega podjetja je tako omenjeni gospodarski družbi pridobil premoženjsko korist v znesku približno tri milijone evrov.

Del kupnine prenakazovali na račun gospodarske družbe

Odgovorni osebi družbe iz Ljubljane (drugo- in tretjeosumljeni), ki je pridobila omenjeno premoženjsko korist, sta utemeljeno osumljeni pomoči pri storitvi navedenega kaznivega dejanja, medtem ko je četrta osumljena oseba iz občine utemeljeno osumljena, da je k storitvi tega kaznivega dejanja napeljala prvoosumljenega direktorja javnega podjetja iz Ljubljane.

Preiskovalci so drugo-, tretje- in četrtoosumljenega in dve odgovorni osebi dveh gospodarskih družb iz Ljubljane (peto- in šestoosumljenega) kazensko ovadili še zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja.

Utemeljeno jih sumijo, da so od avgusta 2011 do avgusta 2012 del kupnine v znesku 500.000 evrov, ki je izviral iz zgoraj navedenega kaznivega dejanja in ga je gospodarska družba iz Ljubljane prejela na svoj bančni račun iz naslova prodaje centralne hladilne strojnice v ljubljanskem športnem parku, z drobljenjem zneskov razdelili in prenakazali na bančne račune dveh drugih gospodarskih družb iz Ljubljane, da se je na koncu približno 400.000 evrov tega denarja uporabilo pri gospodarski dejavnosti (tretje) gospodarske družbe iz Ljubljane, 100.000 evrov pa je prejel eden od osumljenih.

Za navedeno kaznivo dejanje so kazensko ovadili tudi štiri gospodarske družbe iz Ljubljane, saj so kazensko odgovorne za kaznivo dejanje, ki so jih njihove odgovorne osebe storile v njihovem imenu in v njihovo korist.