Direktorju ŠOUP pogojno kazen za ponarejanje listin

Ker sodišče Sebastjanu Koklu ni prepovedalo opravljati funkcije direktorja, se bo tožilstvo pritožilo.

Objavljeno
24. november 2016 19.54
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »To je bila zrežirana predstava za medije, saj je imela sodnica na računalniku napisano sodbo še pred zaključkom dokaznega postopka, na kar smo jo tudi opozorili,« je včeraj povedal direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem Koper (ŠOUP) Sebastjan Kokl, ki so ga na koprskem okrajnem sodišču obsodili na 14 mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo.

Državna tožilka Vesna Medica je v končni besedi poudarila, da je dokazni postopek potrdil očitana kazniva dejanja ponarejanja listin. Študentski poslanci Univerze na Primorskem v desetčlanskem študentskem zboru oktobra 2007 niso sprejeli sprememb statuta, ker v korespondenčni seji niso bili sklepčni, saj so se glasovanja udeležili le štirje člani. To je vedela le predsednica študentskega zbora Mirela Čanić, ki je omenjeno dejstvo po besedah tožilstva povedala Koklu. Ta pa se za to ni zmenil in poslal statut v objavo. Statut je prinesel direktorju nekatera pomembna pooblastila. Kokl, ki je bil do oktobra istega leta predsednik ŠOUP, se za predsednika ni mogel več potegovati, ker ni bil več študent, zato pa se je prijavil za direktorja, kjer je vse odtlej direktor že tretji mandat.

Obtožbe zavrnil

Kokl je obtožbe zavrnil. »Na sodišču je vsaj sedem članov študentskega zbora potrdilo, da je glasovalo, toda sodišče ve le za štiri glasove. Elektronska pošta Mirele Čanić me opozarja med potekom glasovanja, da so dotlej glasovali samo štirje in da je treba študentske poslance opozoriti, naj glasujejo. Mislim, da je šlo za določeno zmedo in nered, saj je očitno, da predsednica zbora ni napisala zapisnika, nima materialnih dokazov o vseh, ki so glasovali. Ne razumem, zakaj sem obtožen in obsojen samo jaz, če je bila ona odgovorna za postopek. Še manj je razumljivo, kakšne ugodnosti bi mi prinašal spremenjeni statut. Vprašanje je, zakaj je sporen samo statut, zakaj nista sporna tedaj izglasovan spremenjeni volilni pravilnik in volilna komisija. Po tej spremembi so izvolili nov študentski zbor, izbrali nov nadzorni svet, v katerem je bilo zagotovljenih več študentskih predstavnikov. Za mesto direktorja je bila samo moja prijava. Bil bi izvoljen v vsakem primeru,« je dejal Kokl. Leta 2011 je bil potrjen za direktorja še drugič in leta 2015 tretjič, vedno kot edini kandidat. »Večkrat smo spreminjali statut. Tokrat so me obsodili tudi za statut, ki smo ga brez sence dvoma sprejeli leta 2011 in sem ga izročil preiskovalcem, sodišče pa trdi, da sem preiskovalcem v preiskavi izročil »ponarejeni« statut. Vse pove podatek, da so na račun statuta iz 2007 šele leta 2012 napisali anonimno pismo proti meni in da so istega leta, le nekaj dni pred zastaranjem, podali kazensko ovadbo,« je še dejal.

Sodnica mu ob tem ni izrekla ukrepa prepovedi opravljanja funkcije direktorja, ker za to niso bili izpolnjeni vsi pogoji. Že zato se bo tožilstvo na sodbo pritožilo, pritožbo pa bo spisala tudi obramba. Kriminalisti so Kokla sicer preiskovali tudi, ker naj bi s ŠOUP posloval prek svojega podjetja za svetovanje in storitve in ker naj bi izdajal fiktivne račune za najem prostorov.