Do aprila sedem odstotkov več turističnih prenočitev

Skupaj so turisti v Sloveniji v prvih štirih mesecih opravili več kot 2,3 milijona prenočitev.

Objavljeno
24. junij 2015 14.42
uho*Moravske toplice
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Slovenski turistični nastanitveni objekti so aprila letos zabeležili šest odstotkov več nočitev kot aprila lani. Ustvarjenih je bilo 640.000 nočitev, pri čemer je bil opazen zlasti porast števila domačih gostov. Skupaj so turisti v prvih štirih mesecih opravili več kot 2,3 milijona prenočitev, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, piše STA.

Kot je objavil statistični urad, so v turističnih nastanitvenih objektih aprila zabeležili skoraj 266.000 prihodov turistov in več kot 640.000 njihovih prenočitev. V primerjavi z lanskim aprilom je to za 11 odstotkov več prihodov in za šest odstotkov več prenočitev.

Največ turistov Italijanov

Povečal se je zlasti obisk domačih gostov, in sicer je bilo prihodov več za 16, nočitev pa za deset odstotkov. Število tujih turistov je bilo medtem večje za osem, število njihovih prenočitev pa za štiri odstotke.

Tuji turisti so sicer v Sloveniji v aprilu ustvarili 63 odstotkov turističnih prenočitev. Največ tujih turistov, in sicer 22 odstotkov, je bilo Italijanov, sledijo jim gostje iz Avstrije s 16 in iz Nemčije z desetimi odstotki. Med številčnejšimi so še gostje s Hrvaške, iz Srbije, Rusije, Južne Koreje, ZDA in Velike Britanije.

Opazen je bil zlasti porast nočitev gostov s Hrvaške, in sicer za 26 odstotkov v primerjavi z aprilom lani. Za 15 odstotkov je bilo več gostov iz Srbije, povečalo pa se je tudi število nočitev italijanskih gostov, medtem ko je upadlo število nočitev nemških in avstrijskih turistov za 12 oziroma šest odstotkov.

Turistom je bilo na voljo skoraj 35.000 nastanitvenih enot z več kot 94.000 ležišči. V hotelih jim je bilo na voljo 42 odstotkov vseh turističnih ležišč, v kampih 20 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah pa sedem odstotkov.

Skoraj 454.000 oziroma 71 odstotkov prenočitev turistov je bilo aprila ustvarjenih v hotelih in osem odstotkov v kampih. Stalna ležišča v hotelih so bila v povprečju zasedena 44-odstotno, hotelske sobe pa 49-odstotno, kar je za dve odstotni točki bolje kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Veliko zanimanje za zdravilišča

Največ, in sicer 35 odstotkov prenočitev turistov so v aprilu zabeležile zdraviliške občine, v občini Ljubljana pa je bilo ustvarjenih skoraj 87.000 oziroma 14 odstotkov nočitev. Število nočitev v zdraviliških občinah se je zmanjšalo za en odstotek, medtem ko se je v Ljubljani za 18 odstotkov povečalo.

Občina Ljubljana je bila prva tudi po številu prenočitev tujih turistov, in sicer je bilo v njej zabeleženih 21 odstotkov vseh tujih turističnih prenočitev. Skoraj polovica prenočitev turistov je bila ustvarjena v občinah Piran, Ljubljana, Brežice, Bled in Moravske Toplice.

V prvih štirih mesecih leta so v Sloveniji zabeležili več kot 881.000 prihodov turistov, to je za deset odstotkov več kot v istem obdobju prejšnjega leta. Ustvarili so več kot 2,33 milijona prenočitev ali za sedem odstotkov več kot v istem obdobju prejšnjega leta, pri tem se je število nočitev domačih gostov povečalo za osem, število nočitev tujih gostov pa za šest odstotkov.