Dogajanje na kongresu FIS odmeva na sodišču

Tomaž Lovše toži Janeza Kocijančiča, ker naj bi ta v javnosti širil laži o kongresu FIS v Južni Koreji.

Objavljeno
22. oktober 2015 18.39
Kazenska zadeva Okrožnega sodišča zoper obtoženega Janeza Kocijančiča. Ljubljana, Slovenija 14.aprila 2015.
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – »Vse o Lovšetovem obnašanju na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji je resnično, in to lahko tudi dokažem,« je na sodišču dejal prejšnji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki ga nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše toži zaradi žaljive obdolžitve.

Začelo se je, ko je Tomaž Lovše 31. maja 2012, med 48. kongresom Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji, odstopil kot predsednik slovenske smučarske zveze. Dan pred njegovim odstopom je FIS namreč odločila, da Planica ne bo gostila svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017.

Kmalu po tem so na dan prišle govorice, po Lovšetovem prepričanju je njihov avtor prav Janez Kocijančič, takratni podpredsednik FIS, da se je takratni predsednik slovenske zveze na kongresu vedel povsem neprimerno. Tako naj bi Kocijančič trdil, da se je Lovše že dan pred glasovanjem o prireditelju svetovnega prvenstva v nordijski kombinaciji, smučarskih skokih in tekih leta 2017, ki ga je morala Planica v zadnjem krogu s tremi glasovi proti dvanajstim prepustiti Lahtiju, vedel čudno. Med večerjo mednarodne smučarske organizacije naj bi začel vpiti na Kocijančiča in planiška ambasadorja Petro Majdič in Francija Petka, češ da ne bodo dobili nordijskega prvenstva.

Nadlegoval člane FIS in se izdajal za agenta FBI

Pozneje naj bi se v bližnjem baru z besedami lotil še nekaterih drugih članov predsedstva FIS (ti so glasovali o prirediteljih prvenstev), jim mahal z Interpolovo izkaznico, Heinzu Gurtnerju grozil s pištolo in se izdajal za agenta FBI, menedžerju za potovanja pri FIS pa menda celo poslal telefonsko sporočilo, da bodo letele glave, če Planica ne dobi prvenstva v nordijskem smučanju. Odgovorni so zato na hitro sklicali izredni sestanek, na katerem so od prirediteljev kongresa zahtevali osebno varstvo za Gian-Franca Kasperja, predsednika FIS, in Kocijančiča.

Po nekaterih trditvah naj bi Lovše s telefonskimi sporočili nadlegoval tudi druge člane zveze in jim hkrati grozil oziroma obljubljal nagrade, če bodo oddali svoj glas za svetovno prvenstvo v Planici. V pismu, namenjenemu javnosti, pa naj bi Lovše sam priznal, da je Kocijančiču večkrat zagrozil, češ da bo v primeru neuspešne planiške kandidature v imenu SZS umaknil predlog za njegovo kandidaturo za člana predsedstva FIS.

»Pred sejo predsedstva FIS v Južni Koreji, na kateri so nato glasovali o prireditelju svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017,« je svoj zagovor začel Kocijančič, »mi je predsednik FIS Gian-Franco Kasper sporočil, da mu grozijo in da se boji za svojo varnost, Ko sem ga vprašal, kdo mu grozi, mi je odgovoril, da predsednik Smučarske zveze Slovenije. Bil sem naravnost šokiran.« Ponovil je svoje trditve, da se je Lovše med kongresom vedel zelo čudno. »Med skupno slavnostno večerjo je prišel k mizi, za katero je sedel tudi Kasper, in se mu javno zahvalil za podporo kandidaturi Planice za svetovno prvenstvo. To je nekaj nezaslišanega, saj je glasovanje o tem tajno.«

Po Kocijančičevih besedah je nato Lovše odšel k mizi, za katero je sedela slovenska delegacija, in se neokusno drl na navzoče. Da se je to res zgodilo, je dokazoval z opravičilom, ki ga je Lovše kasneje izrekel članom slovenske delegacije. »Za normalno in vljudno obnašanje se pač ni treba nikomur opravičevati.«

V nadaljevanju zagovora je Kocijančič omenil sporočila SMS, ki jih je Lovše pošiljal takratnemu predsedniku hrvaške smučarske zveze Vedranu Pavleku. »Sporočila vsebujejo poleg besed, ki niso primerne za sodišče, tudi kopico groženj o tem, da bodo letel glave, da bo prišlo do korenitih sprememb in podobno.« Kot je povedal, sam teh sporočil ni dobival, so pa mu jih posredovali kasneje. Zanikal je, da bi jih kadarkoli komurkoli prevajal iz hrvaščine v angleščino ali nemščino. Prav tako je zanikal Lovšetove trditve, da so ga pri njegovem početju vodili tudi povsem materialni interesi. »Funkcije v FIS so prostovoljne in za njihovo opravljanje nikoli nisem dobil niti evra.«

»Kocijančič odgovornost za svoje nedelo preložil name«

»Vodenju Smučarske zveze Slovenije in uspehu kandidature Planice za nordijsko svetovno prvenstvo sem posvetil vso svojo energijo, znanje, čas in nenazadnje tudi sredstva,« pa je povedal Lovše. Kot je razložil, je bil zato toliko bolj negativno presenečen, ko je v Južni Koreji v prijateljskem pogovoru prosil Pavleka, naj planiško kandidaturo podpre, ta pa mu je povedal, da o njej ne ve nič. Vsi drugi kandidati so namreč že več mesecev intenzivno lobirali pri članicah FIS. »Iskal sem Kocijančiča, da bi mi pojasnil, kaj se dogaja, pa nikoli ni imel časa zame,« je dejal Lovše.

Kasneje je izvedel, da so se članice FIS že dve leti prej gentlemansko dogovorile, da bo prvenstvo dobil finski Lahti, in Kocijančič je to vedel, pa je vseeno vse pustil v veri, da ima Planica realne možnosti. Navsezadnje je bilo v njeno obnovo vloženega ogromno denarja. »Ko sem to izvedel, sem bil besen,« je dejal Lovše, »in pri slovenski mizi sem dejansko izrekel nekaj zelo krepkih besed.«

Celotno dogajanje je povzel z besedami, da Kocijančič kot predstavnik stare garde funkcionarjev FIS za uspeh Planice ni naredil prav nič, zato je moral uprizoriti nekakšen incident, da je odgovornost za polom preložil na Lovšeta. »Iz mene je v javnosti naredil nekakšnega primitivca, nasilneža in barabona, ki blati ugled Slovenije in njenega smučanja pred celotnim svetom,« je poudaril Lovše.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič, predvidoma bodo povabili Pavleka in Kasperja, nadaljevalo sredi decembra.