Domnevni strelec trdi, da so mu umor podtaknili

Umor Janka Jamnika: Obtoženi Milko Novič vztraja, da je bil na večer zločina ves čas doma.

Objavljeno
11. november 2015 17.05
SLO., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. NOVIC MILKA, 11.11.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika

Ljubljana − »Bog mi je priča, da tega nisem naredil. Maščevanje in zahrbtno obračunavanje ni v moji naravi,« je med dveurnim zagovorom povedal Milko Novič, ki mu tožilstvo očita, da je iz maščevanja ubil svojega nekdanjega šefa, direktorja kemijskega inštituta.

Obtožnica Noviča bremeni, da je na nerazsvetljenem parkirišču pri restavraciji Via Bona na ljubljanskem Viču 16. decembra lani okoli 19.40 ure s strani dvakrat ustrelil Janka Jamnika v glavo. Iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je ta leta 2009 odpustil.

»Imel sem veliko načrtov in gledal sem v prihodnost. Odpirale so se mi nove možnost,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal Novič, ki so ga pravosodni policisti na sojenje pripeljali iz pripora. Prijavil se je na razpis v podjetju Lek, za katerega je ocenil, da ima precej možnosti, zato se ni počutil v brezizhodnem položaju.

Novič, čigar žena še danes dela na kemijskem inštitutu, je opisal, kaj je počel na dan, ko je umrl Jamnik. Bil je na Krasu, od koder se je vrnil domov okoli petih, šestih popoldne. Žena Marjana je prišla domov približno ob istem času, doma je pripravila večerjo, medtem ko se je sam »inštaliral« pred televizijo. Po večerji je oblekla plašč in mu dejala, da odhaja na sindikalno zabavo, ni pa povedala, kam. Ker sta skoraj tri desetletja delala v isti službi, sta se namreč o njej redko pogovarjala doma, saj sta hotela ločiti zasebno življenje od poslovnega, je pojasnjeval.

Hči Jera je doma ostala do okoli pol osme ure, ko je s prijateljico Urško N. odšla na trening fitnesa. Prijateljica jo je, ko je prišla ponjo, ob 19.28 poklicala po telefonu. Po njenih besedah je trajalo dve do tri minute, da je prišla do avtomobila. Na sodišču je povedala še, da je oče, ko je odšla, na kavču v pižami gledal televizijo. Do Tbilisijske, kjer se je zgodil umor, je od Novičevega doma sicer približno dva kilometra, ustreljen pa je bil v času med 19.38 in 19.40. Od odhoda hčerke do nekaj pred deseto uro zvečer, ko se je vrnila s fitnesa, je bil Novič sam doma. »Od prihoda s Krasa do naslednjega jutra nisem zapustil stanovanja,« je zatrjeval.

Kriminalisti so po umoru zaslišali vse udeležence novoletne sindikalne zabave Kemijskega inštituta. »Že v restavraciji so me spraševali, ali mislim, da bi bil moj mož sposoben to narediti,« je pričala žena. Kot je dodala, ni nikoli resnično pomislila, da bi on to lahko naredil, se je pa ustrašila, ker je zaradi preteklih sporov z Jamnikom vedela, da bi zaradi tega lahko imel težave. Pri tem je poudarila, da ni bil nikoli agresiven, niti do nje niti do otrok. Ko je prišla domov, ga je vprašala, ali je bil ves čas doma, on je temu pritrdil. Marjana Novič je na vprašanje tožilstva potrdila, da je imel Novič v preteklosti težave zaradi alkohola, in sicer v obdobje pred letom 2000, in priznala, da je kasneje zaradi depresije obiskal psihiatra. Novič je pri tem pripomnil, da je šlo za preprečevanje depresije, in ne zdravljenje.

Na Kemijskem inštitutu so se očitno razširile tudi govorice, da sta se Novičeva žena in Jamnik v času študija zapletla v ljubezensko razmerje. Sodnica je o tem povprašala Noviča, ki je vidno pretresen zanikal, da bi o tem kaj vedel. Ko je o tem vprašala tudi njegovo ženo, je ta odgovorila: »Ko sem bila jaz v študentskih letih, je bil Jamnik še v osnovni šoli.«

V strelsko društvo se je Novič vpisal zaradi neke raziskave. »To ni bil moj hobi, v treh sezonah sem streljal morda osem- do desetkrat. Zdrava pamet pove, da kakšnih hudih izkušenj z orožjem nisem imel,« pravi Novič. Nazadnje je streljal leto pred Jamnikov smrtjo. Sledovi smodnika so na njegovo telo prišli s plašča, ki ga je nosil na strelišču. »Ni druge razlage kot ta, da se je plač kontaminiral,« še pravi.

Po aretaciji je kriminalistoma predlagal, da opravi poligrafsko testiranje. »Takrat se niso strinjali s tem, tudi kasneje smo večkrat predlagali testiranje, a je bil predlog vedno zavrnjen.« Naročnik umora, ki je vedel za sodne spore in odpoved zaposlitve, ga je po besedah obtoženega vpletel v umor tako, da je na koncu postal edini osumljenec. Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.