Domnevni ugrabitelji kmalu na zatožni klopi

Za konec avgusta je razpisan predobravnavni narok za domnevne ugrabitelje in mučitelje Zorice Škrbić.

Objavljeno
06. julij 2015 11.24
Podpec - Ljubljana, 27.6.2014, v ljubljani ugrabili zensko, ki so jo kasneje najdli mrtvo v podpeci. Foto: Marko Feist
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana − Ker je senat tukajšnjih okrožnih sodnikov zavrnil ugovore obtoženih Željka Petrovića, Milana Trivkovića in Senada Livadića, bodo morali ti na sodišču dokazati, da niso ugrabili, surovo mučili, pretepali in posledično v smrt pahnili Zorice Škrbić. Blagoj Sazdov pa ugovora na obtožnico ni podal.

Senat je ugovore obtoženih in njihovih zagovornikov zavrnil kot neutemeljene in se strinjal z obtožnico specializiranega tožilstva, da konkretizacija očitkov in utemeljenost suma izhajata iz izsledkov izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, podatkov, poročil o kriminalističnih tehničnih ugotovitvah, izvedenskih mnenj, zapisnikov o hišnih preiskavah, zaslišanih pričah in drugih zbranih dokazov preiskovalcev.

Sodniki so poudarili, da se v fazi preiskave prav nihče od obtoženih ni opredelil niti do enega obremenilnega dokaza oziroma niso podali nobenega protiargumenta. Pred preiskovalnim sodnikom sta se Blagoj Sazdov in Željko Petrović branila z molkom, Milan Trivković se je zagovarjal, a na vprašanja sodišča in tožilstva ni odgovarjal.

Ugrabitelj pustil »podpis«

Obtožnica med drugim Sazdovu očita, da je bil eden od dveh ugrabiteljev Zorice Škrbić. Kot je znano, sta jo dva zamaskirana moška 26. junija lani na Ziherlovi v Ljubljani nekaj minut pred 19. uro zbila s kolesa in jo zvlekla v belo alfo. Da je bil prav Sazdov na kraju zločina, je za preiskovalce glavni adut najden del čepa telefonske slušalke. Forenziki pa so pri pregledu bioloških sledi ugotovili, da ta brez dvoma pripada Sazdovu. Da bi se tako majhen del čepa po naključju že prej znašel tam, je za sodišče neverjetno. Pravzaprav menijo, da je del čepa slušalke odpadel prav zaradi sunkovitega gibanja med ugrabitvijo.

Po zaslišanih pričah (nekaterim so »prisluhnili« in jih zaslišali z zakrito identiteto ter popačenim glasom) in drugih zbranih dokazih so preiskovalci sestavili koščke mozaika. In sicer, da je pri ugrabitvi neposredno s Sazdovom sodeloval Trivković, Petrović pa je bil voznik bele alfe romeo s koprskimi registrskimi oznakami. Pozneje pa, ko so koprske tablice zamenjali s tablicami ljubljanskega registrskega območja, je za volan alfe sedel Trivković. Ena od prič je med drugim alfo videla parkirano pred »Mišotovo« hišo (Mišo je vzdevek obtoženega Milana Trivkovića) pa tudi opisi očividcev nakazujejo nanj.

Tako posnetki nadzornih kamer kot izjave več prič dokazujejo, da je po ugrabitvi za alfo vozil voznik audija A6, tega pa naj bi po prepričanju tožilstva priskrbel Senad Livadić.

Ko so se storilci z alfo zapeljali v gozd pri Cesti v Zgornji Log, jim je prvotne načrte, tako kaže, prekrižal delavec v gozdu, ki je odpravljal posledice žledoloma. Takrat je opazil, da je po gozdni cesti z veliko hitrostjo pripeljal voznik alfe, ko pa je zagledal njegov kombi, je naglo zavrl in z veliko hitrostjo zapeljal vzvratno. Trivković je imel smolo, saj ga je anonimna priča, v obtožnici znana pod številko 88, prepoznala. Imena ni vedel, je pa povedal, da stanuje na Cesti v Gorice v naselju »šumarjev«. Policistom je pokazal hišo, izkazalo pa se je, da gre za naslov Trivkovića.

Poškodbe kažejo na hudo trpljenje

Pozneje so po ugotovitvah preiskovalcev Sazdov, Petrović, Trivković in neznani storilci pripeljali na Cesto v Gorice, kjer je zapuščena brunarica, se z vozilom odpeljali še kakšnih 300 metrov v gozd, potem pa Zorico Škrbić menda prisilili, da je šla peš še približno 200 metrov globlje v gozd, kjer so jo, kot kaže, privezali za drevo, pretepali in mučili. Na tem mestu so našli tudi sledi DNK obtoženega Petrovića.

Nekaj predmetov, s katerih so na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju izluščili biološke sledi Sazdova in Petrovića, so našli še na zavarovanih predmetih na širšem območju Ceste v Gorice.

Za Škrbićevo se je vsaka sled izgubila od ugrabitve pa vse do naslednjega dne do 5.23, ko je na intervencijsko številko 113 poklical občan in povedal, da pri mostu v Podpeči leži mlajša ženska, ki je poškodovana in nezavestna. Kmalu so prejeli še obvestilo o gorečem avtomobilu alfa romeo na eni od bližnjih stranskih makadamskih cest. Hitro so spoznali, da sta dogodka povezana.

Ko so hudo poškodovano Zorico Škrbić našli, je še kazala znake življenja, a so bile rane prehude, zato je še pred prihodom reševalcev umrla. Sodna obdukcija pokojne je pokazala 21 izjemno močnih poškodb, kar nakazuje, da je zadnje ure življenja hudo trpela.

Tožilstvo obtoženim očita, da so dejanje izvedli dobro organizirano, premišljeno in hladnokrvno. Za Petrovića, Sazdova in Trivkovića so prepričani, da so storili kaznivo dejanje hudodelskega združevanja, mučenja in posebno hudih telesnih poškodb. Livadiću pa so naprtili hudodelsko združevanje in pomoč pri kaznivem dejanju ugrabitve.

Za zdaj so se vsi izrekli za nedolžne, o svoji krivdi pa se bodo lahko spet izrekli na predobravnavnem naroku, ki je razpisan v drugi polovici avgusta.