Država do Časarjevega dolga z rubežem

Pravobranilstvo je vložilo predlog za izvršbo na Časarjevih nepremičninah.

Objavljeno
12. marec 2015 19.21
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Medtem ko prijeti ubežnik Robert Časar v pariškem priporu čaka na izročitev Sloveniji, je država vložila predlog za izvršbo dolga s prodajo Časarjevih nepremičnin. Med drugim po naših podatkih za hišo v Portorožu in vikend v Lendavskih goricah.

Pravobranilstvo je predlog za izvršbo dolga s prodajo nepremičnin na pristojno okrajno sodišče (na območju, kjer so nepremičnine) vložilo danes, saj je 26. februarja prejelo obvestilo, da je davčna izvršba za Časarja končana, s čimer so bili podani pogoji za vložitev omenjenega predloga. »Izvršba je predlagana na štiri nepremičnine dolžnika, na katerih ima Republika Slovenija zaradi varovanja vrstnega reda poplačila že vknjiženo hipoteko,« pojasnjujejo na pravobranilstvu.

Časar bi moral skladno s pravnomočno sodbo, s katero je bil zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni obsojen na pet let in devet mesecev zapora, vrniti 86.000 evrov pridobljene premoženjske koristi, a tega ni storil, zato je pravobranilstvo najprej predlagalo zavarovanje z ustanovitvijo hipoteke na njegovih nepremičninah. »Postopek izterjave odvzete premoženjske koristi je v zakonu določen na način, da je treba najprej v davčni izvršbi izčrpati vsa druga morebitna izvršilna sredstva (rubež bančnih računov, prodaja avtomobilov, premičnih stvari, delnic ...), šele po tem, ko je davčna izvršba končana, ko ni več drugega premoženja, pa se lahko pred pristojnim sodiščem predlaga izvršba dolga s prodajo nepremičnin,« pojasnjujejo na pravobranilstvu.

Sklep piranskega okrajnega sodišča o zavarovanju s hipoteko je postal pravnomočen novembra lani, dolg pa je, kot rečeno, v davčni izvršbi poskušal izterjati Furs, a je bil neuspešen, saj se je pokazalo, da premoženja ni, zato bo zdaj država poskušala priti do poplačila s predlogom za prodajo nepremičnin, tudi hiše in vikenda, ki ju je Časar že pred časom zavaroval s petmilijonskim zemljiškim dolgom. Sodišči območij, kjer sta nepremičnini, bosta s posebnim oklicem pozvali imetnika zemljiškoknjižnega pisma, naj se razkrije in v treh mesecih sporoči svoje identifikacijske podatke ter izroči izvirnik zemljiškega pisma. Če tega ne bo storil, bo njegova pravica prenehala, saj nastopi domneva, da je zemljiški dolg ustanovil lastnik nepremičnin sam, ob takšni ugotovitvi pa se šteje, da nepremičnina ni obremenjena z zemljiškim dolgom, zato lahko svoje terjatve uveljavljajo drugi upniki (država).

Poleg Časarja so zaradi spornih nepremičninskih poslov z Luko Koper obsodili tudi nekdanjega poslanca SNS Srečka Prijatelja in podjetnika Marjana Mikuža. A tudi od njiju država še ni dobila niti centa. »Po obvestilu Fursa, da je bila davčna izvršba za Srečka Prijatelja neuspešna, je pravobranilstvo za izterjavo odvzete premoženjske koristi v višini 245.000 evrov vložilo predlog za izvršbo s prodajo vseh nepremičnin v lasti dolžnika. Med njimi so tiste nepremičnine, za katere je bila na predlog tožilstva že ob začetku kazenskega postopka odrejena prepoved razpolaganja, pa tudi druge. Okrajno sodišče v Sežani je predlogu Republike Slovenije za izvršbo v celoti ugodilo, sklep o izvršbi pa še ni pravnomočen (je pa zaznamba sklepa o izvršbi že vpisana v zemljiško knjigo),« pravijo na pravobranilstvu.

Terjatev v višini 2.274.001 evro do Mikuža oziroma družbo Premik net, d. o. o., pa je pravobranilstvo prijavilo v stečajni postopek, ki poteka zoper omenjeno družbo. »Stečajni upravitelj je v osnovnem seznamu z dne 3. decembra 2014 terjatev Republike Slovenije priznal v celotni višini, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi (glavnica in zamudne obresti do začetka postopka stečaja skupaj znašajo 2.322.959 evrov),« še dodajajo na pravobranilstvu.