Duševne bolečine nekdanjega veleposlanika Reberca

Nekdanji veleposlanik v Madridu, ki je bil odpuščen tudi zaradi svojega zapravljanja, državo toži za 70.000 evrov.

Objavljeno
08. januar 2013 13.57
Posodobljeno
09. januar 2013 05.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc, za katerega je sodišče ugotovilo, da je utemeljeno ostal brez službe, se je spet mudil na sodišču. Zoper državo je vložil tožbo, v kateri zaradi posega v osebnostne pravice zahteva 70.000 evrov odškodnine.

Nenavaden seznam nakupov veleposlaništva v Madridu je med drugim odnesel nekdanjega tamkajšnjega veleposlanika Petra Reberca. Na njem so se znašli tudi puščavski skakač, profesionalni vrtalni stroj in brusilnik, štiri kilometre električnih kablov, 15 macol, 37 klešč, 25 posod za gorivo, štirje zračni kompresorji, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 1800 kozarcev, 1805 žlic in žličk, 1607 jedilnih vilic, 116 kuhinjskih nožev, veliko orodja, kuhinjskih pripomočkov in jedilnega pribora. Kupil je tudi nekaj devedejev Montyja Pythona in več kot 4000 litrov dizelskega goriva, čeprav je imelo veleposlaništvo v Španiji v uporabi dve vozili na pogon z bencinskim gorivom.

Reberc je nakupe gospodinjskih pripomočkov upravičeval s tem, da je na veleposlaništvu večkrat gostil večje število gostov, ki jih je bilo treba pač postreči, nakupe orodja pa z dejstvom, da je bila rezidenca ob njegovem prihodu v Madrid v naravnost poraznem stanju.

Dotrajane talne obloge, nobenih zaves, uničena okna, uničena razsvetljava, nobenega varovanja ne znotraj ne zunaj stavbe, zanemarjen vrt in tako naprej. Ker bi bil najem zunanjih izvajalcev obnovitvenih oziroma vzdrževalnih del velikanski strošek, se je odločil, da bo zadeve uredil sam, zato je potreboval orodje in gradbeni material. A za njegova pojasnila ni bilo posluha, zato je ostal brez službe.

Tudi Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je menilo, da bi glede na delo, ki ga je opravljal, od nekdanjega veleposlanika pričakovali neoporečen odnos do obveznosti ter spoštovanje zakonov in podzakonskih aktov. Reberc pa je vse to kršil, še več, njegovo ravnanje je imelo celo znamenja kaznivih dejanj. Njegovo delovanje je bilo povsem neprimerno za uslužbenca, ki naj bi predstavljal in zastopal interese Slovenije v tujini. Sodba še ni pravnomočna.

Na ljubljansko okrožno sodišče je Reberc po odvetniški družbi Grobelnik v začetku leta 2010 vložil tožbo zoper Republiko Slovenijo, s katero zahteva okrog 70.000 evrov zaradi duševnih bolečin, ki jih je menda pretrpel ob nadzoru diplomata Petra Toša.

Reberc je že pred časom pojasnjeval, da je šlo za nelegalno hišno preiskavo, ki jo je Toš brez sodnega naloga in brez obrazložitve naredil v njegovem bivališču. Spomnimo, da je Toš leta 2009 na podlagi odredbe ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja kot vodja skupine za notranji nadzor MZZ opravil redni nadzor na veleposlaništvu v Madridu. Sodišču je povedal, da je njegova skupina odkrila nekaj resnih nepravilnosti, ki so, če že drugega ne, zahtevale ukrepanje oziroma podrobnejšo preiskavo. Ta je bila pozneje tudi opravljena.

Reberc zahteva odškodnino med drugim zaradi duševnih bolečin zaradi kršitve nedotakljivosti stanovanja, kršitve pravice do osebnega dostojanstva, varnosti, zasebnosti in družinskega življenja.

Kot je včeraj po poravnalnem naroku, ki ni uspel, razložil njegov pooblaščenec Grega Lippai iz odvetniške družbe Grobelnik, je bilo ob pregledu prizadeto Reberčevo dostojanstvo, bil je ponižan, počutil se je nemočnega, bal se je posledic, če bi pregled fizično preprečil.

Toš je poleg tega zasliševal tudi njegove družinske člane in jih brez potrebe vpletel v preiskavo. Ob nezakonitem vstopu v rezidenco je pregledoval tudi osebne stvari in ves postopek fotografiral. Kot je bilo slišati na sodišču, so se na fotografijah znašli tudi straniščni prostori in notranjost omar – Lippai je tako sodišču med drugim predlagal, naj pravobranilstvu naloži, da pridobi vse fotografije, ki so bile med pregledom posnete, čemur je sodišče ugodilo.

Reberc trdi, da gre v ozadju za šikaniranje, ki ga je trpel že pred dogodkom in se je nato le še stopnjevalo. Zadevo je sodnica Barbara Krpač Ulaga, ker sta stranki potrebovali dodaten rok za pripravo novih pripravljalnih vlog, prestavila na 19. februar.