Mučitelji v priporu, pomagači na prostosti

Policija je predstavila nekaj podrobnosti ugrabitve, mučenja in uboja Zorice Škrbić, več neznancev še iščejo.

Objavljeno
01. december 2014 12.36
Posodobljeno
01. december 2014 12.36
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - V pripor je danes preiskovalna sodnica poslala Željka Petrovića, Blagoja Sazdova in Milana Trivkovića, ki jih je policija prejšnji teden prijela zaradi ugrabitve, mučenja in uboja Zorice Škrbić. Policija je ovadila tudi tri pomagače in išče še več vpletenih, danes pa so predstavili nekaj podrobnosti primera.

Policija je danes predstavila nekaj podrobnosti ugrabitve in mučenja 32-letne Zorice Škrbić, ki so jo 26. junija 2014 ugrabili na Ziherlovi ulici v Ljubljani, nato pa so jo malo po tretji uro zjutraj hudo poškodovano odvrgli iz avtomobila v Podpeči, zaradi poškodb pa je kmalu umrla.

Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana, je povedal, da so policisti, ki so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, ugotovili, da so se storilci več mesecev skrbno pripravljali na ugrabitev, imeli so točno določene vloge, za ta namen so pridobili avtomobil, registrske tablice, maskirne kape, komunikacijska sredstva, sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje. Po ugrabitvi so jo odpeljali na skrbno izbran neobljuden kraj, kjer so jo mučili. »Po večurnem pretepanju, nečloveškem izživljanju in mučenju so jo odvrgli v Podpeči. Vozilo so zatem v bližini zažgali in tako poskušali uničiti sledove kaznivega dejanja. Žrtvi so zaradi trpinčenja in mučenja prizadejali takšne poškodbe, da je umrla,« je Petrič povedal to, kar je bilo v javnosti sicer že znano. Več podrobnosti, tudi o motivu in morebitnem naročniku, ni hotel razkriti, saj preiskava še intenzivno poteka.

Medtem iz drugih virov na dan sicer prihaja vse več podrobnosti grozljivke, ki se je odvijala tiste noči. Petrič je danes povedal le, da so od Škrbićeve zahtevali, da »nekaj stori ali opusti,« po neuradnih podatkih pa je trojica hotela izvedeti, kje je skrit del plena največjega ropa pri nas, ropa SKB v noči na 1. november 2005. Škrbićeva je bila namreč partnerka Dejana Vidmarja, ki je bil za ta rop obsojen. Prepričani so bili namreč, da je Vidmar del večmilijonskega plena skril, Škrbićeva pa je vedela, kje. Podrobnosti njenih poškodb – posledic brutalnega mučenja, s katerim so ji hoteli razvezati jezik, so zelo hude. V gozdu pri Cesti v Gorice naj bi jo med drugim slekli do spodnjega perila, jo z lisicami pripeli okrog drevesa in se nato nad njo izživljali. Veliko domišljije je neuradno vzbudila tudi solnica, ki so jo našli v bližini, saj se je pojavilo vprašanje, ali so ji na rane vtirali sol.

Policija je sicer prijela tudi štiri osumljence, ki so bili osumljeni pomoči storilcu po kaznivem dejanju, in sicer brata Veliborja in Daliborja Lipovca, Senada Livadića in Mitjo Požuna. Senad Livadić naj bi priskrbel audi A6, v katerega so se storilci v Podpeči presedli potem, ko so zažgali alfo 156, s katero so ugrabili Škrbićevo, kasneje pa ga prodal v Srbijo in prijavil kot ukradenega. Brata Lipovac pa naj bi skušala prikriti vse sledi (jih zakopati) in sta Sazdova in Petrovića, ki sta se zaradi tega tudi umaknila na Hrvaško, obveščala o tem, kaj na tem primeru dela policija, je slišati neuradno.

Čeprav so policisti prijeli tudi Požuna, ki je bil neuradno prijatelj Vidmarja in Škrbićeve in bi lahko bil tisti, ki je ugrabiteljem izdal nekatere potrebne podatke, pa policisti za zdaj niso zbrali dovolj dokazov za njegovo vpletenost in so ga po zaslišanju izpustili.

Policisti v zvezi z ugrabitvijo še niso končali svojega dela, prav tako še iščejo več »neidentificiranih oseb«. Petroviću, Sazdovu in Trivkoviću sicer za ugrabitev grozi od enega do deset let zapora, enako za mučenje, za uboj pa med deset in petnajst let zapora. Potem, ko je bilo za njih konec tedna odrejeno sodno pridržanje, je preiskovalna sodnica danes vse tri poslala v pripor. Pomagačem pa grozi do enega oziroma do pet let zapora. Petrič je danes povedal še, da gre za stare znance policije, nekateri pa imajo tudi dvojna državljanstva.

Branko Skerbinek, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte na Generalni policijski upravi, pa je danes pomiril javnost glede letošnjega večjega števila ubojev in umorov. Potrdil je, da je v letošnjih prvih devetih mesecih to res večje (8 ubojev in 13 umorov), a podatki ne izstopajo iz dolgoletnega povprečja. V letu 2013 je bilo namreč število umorov in ubojev pod povprečjem (šest ubojev in šest umorov), je pa letos manj izvršenih poskusov umora in uboja (letos 12 poskusov ubojev in 5 poskusov umora, lani pa 19 poskusov ubojev). Motivi so podobni, in sicer sovraštvo, maščevanje, ljubosumje in koristoljubje. Večina kaznivih dejanj je bila storjena s strelnim orožjem.