Eksplozija plina po spletu nesrečnih okoliščin

Plin je verjetno uhajal v plinovodu pod pločnikom in se nabiral v jaških. Šest poslovnih objektov naj bi danes spet dobilo plin.

Objavljeno
02. februar 2017 09.49
Plin
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje - Delavci Energetike Celje so včeraj ves dan pregledovali in odpravljali napako na plinovodu. Po zadnjih podatkih je plin uhajal v plinovodu pod pločnikom in se najverjetneje nabiral v jaških. Preiskava eksplozije še poteka, v Energetiki pa zatrjujejo, da je plinovod varen. Vesel in nasmejan pa je bil včeraj tudi Matic Galuf, ki je padel v jašek, a jo je odnesel z nekaj šivi.

Dežurna služba Energetike je takoj po klicu centra za obveščanje prekinila dovod plina do mesta, kjer je eksplodiralo. Močan udar plina je na Mariborski cesti dvignil pokrove jaškov, ki so potem ležali naokoli, ceste v radiju enega kilometra pa so bile dalj časa zaprte. K sreči v eksploziji ni bil nihče poškodovan, škoda je na objektu, kjer je avtohiša, v višjem nadstropju pa tudi fitnes. Tam je bil v času eksplozije 23-letni Matic Galuf.

Ko so fantje slišali močan pok, sta dva takoj odhitela v garderobo, saj so bili prepričani, da je padla kakšna stranka. Matic je pogledal, če je kdo padel po stopnicah: »Ko sem prišel do konca stopnic, sem opazil, da je razbito steklo. Mislil sem, da je bila kakšna prometna nesreča. Šel sem pogledat in padel v jašek tri metre globoko. Nisem opazil, da ni pokrova na njem.« Matic ni čakal na reševalce ali gasilce. »Malo sem se odrinil in splezal ven. V tistem trenutku je fitnes trening kar prav prišel (smeh). Šele takrat sem opazil, da so bili pokrovi jaškov vsepovsod po tleh. Potem so me odpeljali na šivanje.«

Nesrečna naključja

V Energetiki Celje mirijo, da zemeljski plin v normalnih okoliščinah ni nevaren, je lažji od zraka in ga lahko zaznamo z vonjem. Tudi zato vsako puščanje plina relativno hitro zaznajo, imajo tudi redne kontrolne preglede tras plinovodov. Zakaj uhajanja plina niso zaznali dokler ni močno počilo, pa v Energetiki pojasnjujejo, da je šlo zgolj za naključja: »Šlo je za minimalno puščanje, ki ga ob rednih kontrolah nismo zaznali.« Del plinovoda so v celoti izpraznili nekaj ur po eksploziji in ga napolnili z dušikom. Kot so pojasnili v Energetiki, so s tem odpravili vsakršno nevarnost morebitnega ponovnega akumuliranja plina.

Kot so še dodali, plin eksplodira samo pod določenimi pogoji, in sicer mora biti ravno pravšnje razmerje med zrakom in plinom, prav v trenutku pravega razmerja pa mora biti zraven iskra oziroma kakšen drug sprožilec. Kaj se je konkretno zgodilo v Celju, še ugotavljajo. Za zdaj predvidevajo, da se je plin v jaških zadrževal, ker drugam zaradi vsaj 40 centimetrov zamrznjene zemlje, pa še snega in ledu, ni mogel uiti, od kod je prišla iskra, pa še ugotavljajo.

Danes naj bi šest poslovnih objektov spet dobilo plin.