Evro kljub dobri zaščiti mamljiv za ponarejevalce

Lani zasegli rekordno število ponarejenih evrov. Njihova »vrednost« prvič presegla milijon.

Objavljeno
03. maj 2015 19.03
*reu* Counterfeit euros are shown at a Spanish po
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Slovenija postaja vedno bolj priljubljena med ponarejevalci ali vnovčevalci ponarejenega denarja. Lani je policija zasegla ponaredke v rekordni skupni »nominalni« vrednosti 1.666.378 evrov. Med ponarejevalci je vedno več tujcev, največ Romunov.

S sprejemom nove valute in vstopom Slovenije v monetarno unijo je naša država postala privlačnejša za tuje ponarejevalce denarja. Slovenski tolarji jim razumljivo niso nudili prave »poslovne« priložnosti, medtem ko evro, ki med bankovci sicer sodi med bolj zaščitene, ponarejajo praktično po celotnem svetu.

Pred desetletjem, ko je bila država že članica Evropske unije, za denarno sredstvo pa smo uporabljali še tolar, so policisti zasegli 1626 ponaredkov v vrednosti dobrih 123.000 evrov. Že dve leti pozneje, ko je Slovenija sprejela evro, je nacionalni analitski center za bankovce in kovance potrdil zaseg 3629 evrskih ponaredkov. Če bi jih ponarejevalcem ali le unovčevalcem uspelo spraviti v promet, bi obogateli za skupno dobrih 281.760 evrov.

Policija večino kaznivih dejanj ponarejanja denarja obravnava na podlagi prijave oškodovancev. »Del ponaredkov se odkrije pri poskusu unovčitve, na primer pri prodaji blaga ali storitev oziroma drugem gotovinskem poslovanju kot so bančne ali menjalniške storitve. Del ponaredkov pa je odkrit, ko so ponaredki že uspešno unovčeni ter so že prispeli v trezorje bank,« pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

Leto rekordov

V zadnjih desetih letih je lani policija prvič zasegla več kot 5000 primerkov ponarejenega denarja. Policisti so zabeležili rekord tako v količini kot v vrednosti ponaredkov, saj so zasegli 6050 primerkov, ki so bili skupno vredni 1.666.378 evra. Število zaseženih ponaredkov evro bankovcev se je tako v primerjavi z letom 2013 več kot potrojilo.

Po navedbah policije se je izredno povečalo število kaznivih dejanj ponarejanja denarja kot posledica organizirane kriminalitete, če so jih leta 2013 obravnavali štiri, je bilo takšnih dejanj lani že 25. »To je posledica aktivnosti policije v preiskavah dveh kriminalnih združb, ki sta se ukvarjali z unovčevanjem ponarejenih bankovcev na območju Slovenije.« Trend unovčevanja ponaredkov za 20 in 50 evrov, ki jih je bilo v letu 2014 odkritih največ in predstavljajo skoraj polovico vseh odkritih ponaredkov, se po njihovem nadaljuje tudi v letošnjem letu.

V ponarejanje denarja je bilo lani vpletenih tudi največ tujcev do sedaj. Policija je tako obravnavala 48 tujcev, med katerimi je bila največ, za slabo tretjino Romunov (13), sledijo italijanski državljani (osem), Bolgari in Madžari (pet). Med tujci, ki so na južni strani Alp poskušali unovčevati ali ponarejati evro, so se v zadnjem desetletju znašli tudi Kitajci, Turki, Nizozemci in Moldavci. Leta 2008 je srečo s ponaredki v Sloveniji poizkusil poiskati tudi državljan Gane.

V Sloveniji ima na področju ponarejanja denarja evro absolutni primat, policija pa vsako leto obravnava tudi poskuse unovčitve kakšne izmed tujih valut. Policija je lani zasegla 340 takšnih bankovcev. »V letu 2014 smo v nacionalnem analitskem centru za bankovce in kovance klasificirali pet ponaredkov angleških funtov, 334 ponarejenih ameriških dolarjev in en ponarejen bankovec za 50 avstralski dolarjev,« so še sporočili iz policije.