Fanta zabodla in policiji naznanila samomor

Zgodbi Patricije Cenček, da je njen fant storil samomor, preiskovalci niso nasedli.

Objavljeno
23. junij 2017 17.04
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana − »Ne priznam,« je včeraj na predobravnavnem naroku okrožnemu sodniku Tomažu Bromšetu izjavila 22-letna Patricija Cenček, ki je, kot piše v obtožnici, 4. februarja letos s 17-centimetrskim kuhinjskim nožem smrtno ranila osem let starejšega Blaža Novaka. Po dejanju pa poklicala policijo in naznanila, da je njen fant storil samomor.

Da zgodba o samomoru ne drži, so preiskovalci počasi začeli sumiti, ko so sestavljali koščke tragičnega mozaika v začetku februarja v stanovanjski hiši na območju Šiške v Ljubljani. Nesporno je, da je bil zgodaj zjutraj med 5. in 5.17 v kuhinji z nožem ranjen Blaž Novak, ki je dve uri zatem zaradi izgube krvi in posledično zastoja srca izgubil boj za življenje. Kdo je v roki držal nož, pa bo zdaj ugotavljalo sodišče.

Zbiranje informacij in preiskava okoliščin je kriminaliste vodila do zaključka, da imajo opravka s kaznivim dejanjem uboja, ne pa s samomorom. Patricija Cenček, doma iz Jesenic, se je po zaslišanju pred preiskovalno sodnico najprej znašla v priporu na forenzični psihiatriji v Mariboru, potem pa so jo premestili v »klasični« pripor, od koder je včeraj prišla tudi na sodišče.

Z nožem menda ni prvič obračunala

Da Cenčkova ni prvič proti človeku zamahnila z nožem, so ugotovili naknadno, ko se je javil Bruno K., saj da je tudi njega v Španiji po vratu porezala z nožem in mu hotela vzeti življenje. A kaznivega dejanja takrat ni naznanil, v sodni preiskavi pa je tožilka Dragica Abrahamsberg od pregona odstopila. Vendar je včeraj, ko je odvetnik Dušan Csipö, ki zagovarja Cenčkovo, zahteval izločitev omenjene dokumentacije iz sodnega spisa, tožilka izpostavila, da to ne pomeni, da se dogodek v Španiji ni zgodil, le dokazov za obtožbo ni bilo dovolj.

Je imel pa zagovornik več predlogov za izločitev dokazov. Začel je že z uradnim zaznakom, ki ga je opravil policist, ki je na kraju zaslišal Cenčkovo, kaj se je dogajalo. »Ocenjujem, da so bile izjave pridobljene v nasprotju z zakonom o kazenskem postopku, ker ni bila seznanjena s pravicami, ki jih po zakonu ob zaslišanju pripadajo,« je med drugim poudaril. Temu se je tožilka čudila, češ da so v prvi fazi policisti primer obravnavali kot samomor, obtoženo pa zaslišali kot naznaniteljico dogodka, ne pa kot osumljenko.

Odvetnik Csipö je poudaril tudi, da preiskovalci, vsaj v spisu ni te dokumentacije, niso opravili forenzične analize noža, odvzeli prstnih odtisov in bioloških sledi, zato je pravična obramba pravzaprav nemogoča, če obtožena ni seznanjena z vsemi dokazi. Temu dokaznemu predlogu tožilka ni nasprotovala, za postavitev izvedenca psihiatrične stroke, ki bi ocenil, ali je imela obtožena v kritičnem trenutku kakšno spominsko motnjo ali pa če trpi za kakšno boleznijo, ki vpliva na njeno prištevnost. Tožilka se glede tega predloga ni opredelila in je sodniku prepustila odločitev.

Če na začetku predobravnavnega naroka odvetnik ni imel pripomb, kdo bo krmaril sojenje, je po predlogu za izločitev dokazov posledično predlagal še izločitev razpravljajočega sodnika Tomaža Bromšeta, saj se je po njegovi oceni z nedovoljenimi dokazi v spisu že seznanil in okužil.

Sodnik Bromše je po dobrih dveh urah predobravnavnega naroka pojasnil, da bo o predlogu za izločitev odločal naknadno s posebnim sklepom, zato je datum glavne obravnave za zdaj še neznan.

Rojstni dan bo praznovala v priporu

Kot smo že poročali, so kriminalisti po končani preiskavi ugotovili, da je bil 30-letnik tistega dne v družbi s prijatelji, kamor je ponj z avtom prišlo dekle Patricija Cenček. Odpeljala sta se domov, kjer je med njima izbruhnil spor, »nakar ga je z namenom, da mu vzame življenje, z večjim kuhinjskim nožem zabodla v prsni koš«. Vodja oddelka za splošno kriminaliteto ljubljanske policijske uprave Valter Zrinski je takrat pojasnil, da so med preiskovanjem uboja 30-letnika ugotovili še, da se je ženska med 16. in 18. junijem 2015 v obdobju, ko sta s prejšnjim partnerjem, takrat 27-letnikom, prebivala in bila zaposlena v Španiji, z nožem spravila tudi nadenj. V sobi ga je zabodla v vrat in mu po prepričanju kriminalistov tako hotela vzeti življenje. A se je oškodovancu uspelo pravočasno ubraniti napada, s čimer je preprečil hujše posledice. Kot rečeno, je tožilka v tem delu odstopila od pregona, včeraj pa je izpostavila, da to vseeno nakazuje, da »je obtožena hitro pripravljena poseči po nožu«.

Po končani glavni obravnavi je Cenčkova v spremstvu pravosodnega policista in pravosodne policistke odšla nazaj za zapahe na Ig, kjer bo preživela tudi svoj 23. rojstni dan, ki je čez nekaj dni.

Pooblaščenka mame pokojnega Novaka, odvetnica Kaja Breznik Ladinik, je v sodišču predložila še premoženjskopravni zahtevek v višini 40.000 evrov za duševne bolečine in 2200 evro za izgubo zaslužka. »Oškodovanka je izgubila edinega sina, s katerim je sama živela vse življenje, vse od dogodka pa je tudi v bolniškem staležu, zato ima manjše prihodke,« je na kratko opisala utemeljenot zahtevka.