Fiktivni delovni vizumi in lažni recepti za biološka zdravila

Peterica vstop v Slovenijo omogočila vsaj 70 tujcem. Zdravniki predpisovali zdravila, ki jih ne bi smeli.

Objavljeno
08. julij 2014 18.55
suhadolnik recept
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Kriminalisti še niso končali preiskave zoper vpletene v afero z delovnimi vizumi, saj se ta iz dneva v dan širi. Za zdaj so na prste stopili peterici, zadnjemu v ponedeljek, dva izmed njih pa sta medtem že sklenila sporazum s tožilstvom. Krivdo sta priznala v zameno za družbenokoristno delo.

Nezakonito priseljevanje v Slovenijo in naprej v druge države Evropske unije je po besedah vodje mariborskih kriminalistov Roberta Munde potekalo na način, da so osumljenci preslepili pristojne organe glede pravega namena vstopa na ozemlje Slovenije. Z lažno vsebino so spravili v zmoto zavod za zaposlovanje in več upravnih enot.

Peterica je vstop v Slovenijo omogočila najmanj 70 tujcem, pri tem pa zlorabila ustavno pravico do svobodne podjetniške pobude, pravi Munda. V Sloveniji so ustanovili več podjetij s poštnimi predali in lažno prikazovali, da se ukvarjajo zlasti z gradbenimi deli.

Na tujce so prenesli večinski delež v podjetjih in jim s tem na podlagi fiktivnega delovnega vizuma omogočili bivanje na območju Slovenije. Kakšno korist so imeli od tega, policija ne ve, a domneva, da niso delali brezplačno.

Po neuradnih podatkih so med ovadenimi Maliq Maliqi, Islam Kelmanaj, Jeton Sefercaj in Elsehani Milazim. Tožilstvo je z delom pohitelo in je neposredno (brez preiskave) vložilo obtožnice zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ter v treh zadevah z osumljenci že sklenilo sporazum o priznanju krivde.

Maliqiju je sodišče prisodilo 2484 evrov denarne kazni in eno leto zapora, a je zaporno kazen nadomestilo s 706 urami splošnokoristnega dela, Kelmanaj pa si je prislužil deset mesecev zapora, ki ga je sodišče nadomestilo s 600 urami dela v splošno korist, in 1000 evrov denarne kazni.

Sefercaj se bo s sodnikom srečal prihodnji teden, zato višina kazni še ni znana, a se najbrž bistveno ne bo razlikovala od kazni, ki sta jo dobila Maliqi in Kelmanaj.

Z lažnimi recepti povzročili skoraj pol milijona škode
Veliko prahu je pretekli teden dvignila tudi preiskava zaradi suma gospodarskega kriminala v zdravstvu. Munda je povedal, da so na prste stopili več javnim uslužbencem, zaposlenim v zdravstvu, ki so z drugimi sostorilci ponarejali ali pomagali ponarejati recepte za izdajo zdravil, ki jih sploh ne bi smeli izdajati, saj za to niso bili pooblaščeni. Na receptih so se znašle zlasti tri vrste zelo dragih bioloških zdravil za zdravljenje raka.

V letih 2012 in 2013 so osumljenci ponaredili 76 receptov, vrednost zdravil pa je znašala skoraj pol milijona evrov, je razkril Munda. Pri tem ni zanemarljivo, da lahko recepte za tovrstna zdravila po besedah prvega mariborskega kriminalista piše le pet ljudi. Kam so zdravila romala in koliko so osumljenci pospravili v žep, kriminalisti še preiskujejo.