Golobi v stanovanju so jo pripeljali na zatožno klop

Mojca Vočko je v najemniško stanovanje naselila golobe, zato ji tožilstvo očita poškodovanje tuje stvari.

Objavljeno
16. maj 2013 19.37
Jure Predanič, Koper
Jure Predanič, Koper

Ljubljana – Zagovornik Mojce Vočko, ki je v stanovanju v ljubljanskih Prulah naselila golobe, ki so uničili stanovanje, je predlagal, naj sojenje zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari poteka brez prisotnosti medijev. A sodnica je najprej odredila izvedenstvo.

Pisali smo že o zgodbi Vlaste Lenart Leban, ki je bila zgrožena nad stanjem stanovanja v Trnovem, ki so ga oddali Mojci Vočko. Novinarka, ki se je tudi sama ukvarjala s temami, kot je mučenje golobov, je imela stanovanje v najemu dolga leta, nenadoma pa je domnevno nehala plačevati najemnino in poravnavati stroške.

Nad številom golobov, ki so posedali na balkonu stanovanja, so se začeli pritoževati sosedje. Novembra 2011 so nato le vstopili v stanovanje in bili šokirani nad njegovim stanjem. Ptičji iztrebki so bili namreč povsod, po tleh, pohištvu in po vseh stvareh. Mrtvega goloba so našli celo v hladilniku.

Vočkova je menda golobe naselila še na dve lokaciji, na Brezovici in na Dolenjskem, za nekatere golobe pa se je pokazalo, da so bili okuženi z nalezljivimi boleznimi. Na Okrajnem sodišču v Ljubljani je Vlasta Lenart Leban zoper Vočkovo zato tudi vložila tožbo zaradi plačila najemnin in stroškov.

Zagovornik bi izključil javnost

A v ravnanju Vočkove je tožilstvo našlo tudi znake kaznivega dejanja in zato zoper njo vložilo obtožni predlog za kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari. Glavna obravnava, na katero je prišla tudi pooblaščenka oškodovanke, odvetnica Nives Marinšek, je bila na kazenskem oddelku okrajnega sodišča v Ljubljani razpisana včeraj.

A obravnave je bilo hitro konec. Še pred branjem obtožnega predloga je odvetnik MIha Kunič, ki zagovarja Vočkovo, sodnici Nini Kodra Balantič predlagal izločitev javnosti, in sicer »zaradi varovanja interesa obdolženke in njenih družinskih članov.«

Ocenjuje namreč, da v tem primeru obramba sicer ne bi bila učinkovita zaradi obširnega poročanja medijev v tej zadevi in izjav, ki so jih oškodovanci dali v medijih. Kunič je nato v spis vložil tudi več dokumentov, ki se nanašajo na obdolženo in njene starše, zaradi česar je po njegovem mnenju izključitev javnosti utemeljena. Le tako bo po njegovem mnenju sodišče lahko temeljito in brez pritiskov izvedlo postopek.

Tožilec Boštjan Valenčič je izključitvi javnosti nasprotoval, sodnica pa je po krajši prekinitvi odločila, da glavne obravnave zaenkrat sploh ne bo opravila, temveč bo najprej odredila izvedenstvo. Sojenje je preložila na 9. julij.