Gora ni nora, nor je tisti, ki nanjo leze v sandalih

Starejši so vse bolje opremljeni, a mnogi zanemarijo varnost mlajših obiskovalcev visokogorja.

Objavljeno
02. avgust 2013 16.20
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Te dni niso polno zasedeni le obmorski turistični kraji in zdravilišča, saj je gneča tudi na planinskih poteh in v kočah. Slovensko visokogorje iz leta v leto obišče več pohodnikov, med njimi je čedalje več tujcev. S tem je tudi čedalje več nesreč v gorah, ki se nemalokrat zgodijo zaradi neizkušenosti planincev in slabe opremljenosti.

Izkušnje policistov gorske enote kažejo, da se pohodniki in planinci počasi le zavedajo, da se brez ustrezne opreme ne gre na pot. Na policiji namreč pravijo, da so domači gorniki iz leta v leto bolje opremljeni. Negativno izstopa le opremljenost otrok, ki jih starši jemljejo s sabo v gore. Kar nekaj primerov je bilo, ko so bili starši vrhunsko opremljeni, njihovi otroci pa so po zahtevnem in nevarnem terenu hodili kar v nizkih športnih copatih. Ravno minuli konec tedna se je zaradi neustrezne opreme na eni izmed planinskih poti poškodoval otrok.

Vremenski preobrati

Da so naše gore, predvsem Julijske Alpe, vse bolj zanimive za tujce, na policiji spoznavajo ob preventivnih akcijah in ob posredovanju pri nesrečah. Na grobo bi jih lahko razvrstili v dve skupni: vzorno opremljeni in pripravljeni so tisti, ki z namenom obiska gora pridejo v Slovenijo, precej drugače je s tranzitnimi tujci, ki jih ob obisku doline lepote hribovja pokličejo k sebi. Takšni se na pot običajno podajo brez ustrezne fizične pripravljenosti, še slabša pa je njihova oprema. Naletijo celo na kakšnega, ki se sredi hribov znajde v sandalih. Da o pomanjkanju hrane in predvsem pijače niti ne govorimo.

Policisti poleti večkrat izvajajo preventivne akcije, kjer obiskovalce gora opozarjajo na pasti, želijo pa si, da bi jih slišala tudi širša javnost. Gore in hribi namreč poleg lepot skrivajo še temačnejšo plat. Predvsem avgusta so v gorah znani vremenski preobrati, ki znajo presenetiti celo izkušene planince. Na policiji pravijo, da so najpogostejši preobrati v drugi polovici avgusta, in sicer »se v Alpah dogajajo tako redno, kakor da bi se ravnali po koledarju«.

Polno sonca, a ponekod je še sneg

Pasti se skrivajo tudi pri vremenskih napovedih. Njihova zanesljivost se je po zaslugi posnetkov in računalniške obdelave precej izboljšala in se pravilnost napovedi giblje že okoli 86 odstotkov. A to načeloma velja za širše območje, tehnologija pa žal še ni tako napredna, da bi za vnaprej natančno napovedala, kakšno bo krajevno vreme. Lokalna vremenska pravila je dobro poznati vnaprej, vse bolj nevarno se je ravnati po pravilih domačih krajev, saj izkušnje kažejo, da so pravila na severni strani Alp glede vetrov in oblakov največkrat povsem drugačna kot na južni strani.

Vrhunec poletne planinske sezone, ki bo trajala vse tja do 15. septembra, se je začel tudi po mnenju Planinske zveze Slovenije. Zaradi polnih koncev tedna oskrbniki planinskih koč v visokogorju priporočajo obisk najvišjih vršacev med tednom, seveda če je to mogoče. Opozarjajo, da je treba biti letos v visokogorju zaradi dolge in s snegom močno radodarne zime še dodatno previden. Višje v senčnih legah so na planinskih poteh še vedno plasti snega, na katerih nam lahko hitro zdrsne.