Grafitomanija v Kranju ne poneha

Policija o grafitarjih še zbira obvestila in napoveduje, da bo storilce za kazniva dejanja kazensko ovadila.

Objavljeno
25. avgust 2014 11.02
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj – Grafitomaniji v gorenjski prestolnici, ki se je začela julija pred državnozborskimi volitvami s kracanjem po plakatih in nadaljevala s pisarijami po pročelju sodišča in občinske stavbe, ni videti konca. Kranjski policisti so od začetka julija do 22. avgusta prejeli devet prijav oškodovancev zaradi pisanja po objektih, za zdaj pa niso še nikogar ovadili.

Pročelje kranjskega okrožnega in okrajnega sodišča je bilo pokracano dvakrat, najprej v noči na 11. julij in nato še v noči na 12. avgust. Potem ko so zapisa Servis hunte in Fosili, katerima so neznanci dorisali še srp s kladivom, odstranili, sta se že čez šest dni na istih mestih pojavila napisa Falanga režimskega apartheida in Fašistične svinje. Na drugi strani sodišča, kjer grafitov v juliju ni bilo, pa se je pojavil zapis Za svobodno in demokratično Slovenijo, zraven pa sta bila prečrtana srp in kladivo.

Predsednica kranjskega okrožnega sodišča okrožna sodnica Janja Roblek je pojasnila, da so imeli z odstranitvijo grafitov, ki so jih povzročili neznani storilci v juliju, za 470 evrov stroškov, tokrat pa bodo zagotovo višji, saj gre za tri mesta, popisana z grafiti. Poleg tega so tudi barve, s katerimi so bili napisani grafiti, različne. Forenzične preiskave še niso končane, tako da sestava barve, s katero so bili grafiti napisani, še ni znana, od tega pa je odvisna višina stroškov odstranitve grafitov. Sodišče že zbira ponudbe za njihovo odstranitev.

V tem tednu se na kranjskem sodišču po sodnih počitnicah začnejo številne obravnave, toda grafiti še ne bodo tako kmalu odstranjeni. »Zagotovo nam je neprijetno, ko se vsak dan srečujemo s pogledi z grafiti na popisanem pročelju sodišča, in potrudili se bomo, da bomo čim prej, ko bo to mogoče, grafite tudi odstranili. Drži pa, da je stavba sodišča le ena od javnih zgradb v Kranju, ki so popisane z grafiti neznanih storilcev. Žal kot predsednica sodišča ne morem preprečiti, da se v prihodnje kaj podobnega ne bi dogajalo več. Pričakujemo pa, da bodo pristojni organi ugotovili, kdo so storilci,« je dejala Janja Roblek.

Izražali so nezadovoljstvo

Predstavnik za odnose z javnostjo na kranjski policijski upravi, višji policijski inšpektor Bojan Kos, je pojasnil, da so neznanci s pisanjem grafitov izražali nezadovoljstvo, nestrinjanje in vandalizem tudi na občinski stavbi oziroma stavbi upravne enote (dejanje je bilo policiji prijavljeno 28. julija, nastalo pa je za okrog tisoč evrov škode), na več trgovskih objektih in tudi na mestni knjižnici.

Policisti v vsaki prijavi zbirajo obvestila v smislu obstoja prekrška ali kaznivega dejanja. Če na objektu ni povzročene škode, ker je na primer pralna fasada, gre za prekršek, ki se kaznuje z dobrimi 200 evri globe, pri kaznivem dejanju pa je postopek odvisen od vsebine in nastale škode.

Kos je razložil, da policisti za grafite na sodišču (gre za dve prijavi) in na občinski stavbi oziroma stavbi upravne enote zbirajo obvestila v smislu kaznivega dejanja, za grafite na plakatih pa v smeri prekrška. Obstaja verjetnost, da je grafite na pročelju sodišča napisala ista oseba, je pripomnil.

Če je bila z dejanjem povzročena škoda in policisti pridobijo predlog za pregon od oškodovanca, prijavo obravnavajo kot kaznivo dejanje. Dejanje se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Podobno je tudi pri javnem spodbujanju sovraštva, nasilja, nestrpnosti. »Preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj in prekrškov pa je zahtevno, ker se policisti srečujejo zlasti s pomanjkanjem informacij, zato prosimo vse, ki vejo za sume ali storilce, naj jih sporočijo policiji, ker to lahko bistveno prispeva k uspešni preiskavi dejanja,« poziva Kos.

Gre za uničevanje lastnine

Ker mnogi povezujejo pisce grafitov s stranko SDS in njenimi privrženci, smo se za komentar obrnili tudi na kranjskega podžupana Bojana Homana. V pogovoru nam je zatrdil, da mestni odbor SDS nima nič z grafitiranjem in se distancira od teh dejanj. »Tudi v predvolilni kampanji, ko so se uničevali plakati, je šlo za uničevanje lastnine, in tovrstna dejanja obsojamo. V kranjski SDS se nikoli nismo šli takih dejanj in tudi sam sem takoj po prireditvi Kranjska noč opazil grafite na občinski stavbi in potem tudi pred knjižnico. Naj se tistemu, ki to dela, posuši roka. To je vandalizem, pobalinstvo!« je ogorčen Homan.