Grozljivo slovo matere treh otrok

Silva Temnika, ki je domnevno zadavil svojo ženo, so včeraj pripeljali pred preiskovalnega sodnika.

Objavljeno
15. februar 2015 19.40
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Silva Temnika, ki ga sumijo, da je v petek vzel življenje svoji ženi Mojci in materi treh otrok, so v nedeljo pozno popoldne s kazensko ovadbo zaradi umora pripeljali k preiskovalnemu sodniku. Slatina v celjski krajevni skupnosti Šmartno v Rožni dolini se je medtem odela v črnino, od Mojce se bodo poslovili v ponedeljek ob 15. uri.

Prometna policista sta v petek, 13. februarja, pri običajni kontroli prometa v Celju na Ulici XIV. divizije nekaj pred 23. uro ustavila avtomobil znamke Kia Pride, ki ga je vozil 32-letni Silvo Temnik. Med postopkom je eden od policistov na zadnjih sedežih avtomobila opazil žensko, ki je bila povsem negibna, brez znakov življenja. Policista sta takoj ukrepala in Temniku nemudoma odvzela prostost. Pri ogledu kraja sta bila poleg celjskih policistov in kriminalistov navzoča tudi državna tožilka in dežurni preiskovalni sodnik, ki je vodil ogled. Kot je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin, so že prve ugotovitve potrdile sume, da je 31-letnica, Temnikova žena Mojca, umrla nasilne smrti. Preiskovalni sodnik je odredil tudi obdukcijo, že v ponedeljek pa se bodo od Mojce poslovili na pokopališču v Šmartnem v Rožni dolini.

Nasilje je bilo v družini že dalj časa

Kot je še sporočila Trbulinova, bo policija več podrobnosti o tragediji sporočila na tiskovni konferenci, sosedje v Slatini pa vedo povedati, da je bilo nasilje med zakoncema Temnik prisotno že dalj časa. Tako naj bi Silvo tudi v zadnjih tednih Mojci grozil, da jo bo ubil, ali je o grožnjah obvestila policijo, pa še ni znano. Nekaj časa je imel mož prepoved približevanja ženi, vendar v času umora ta ni več veljala, smo izvedeli.

Prepirala naj bi se tudi zaradi denarja, delala je namreč le Mojca. Prav pred službo v Laško jo je usodnega večera prišel počakat Silvo, ki se je tja pripeljal z vlakom. Na poti nazaj sta se menda hudo sprla, nato je domnevno Silvo svojo ženo zadavil v avtomobilu.

Da je z ženo grdo ravnal, se spominja tudi soseda v Slatini: »Enkrat smo se srečali pri zdravniku. Ko bi vi slišali, kako je kričal nanjo! Uboga reva je pretresljivo jokala. Tako drobna je bila. Pa saj ni mogla biti drugačna ob takem človeku. Po poklicu je bil mesar in o njem so govorili, da je eden tistih, ki je dobesedno užival, ko je klal.«

Mojca je pred možem že večkrat pobegnila

Temnikova sta s svojimi otroki, starimi dve, štiri in pet let, živela v najemniški hiši na Ponikvi pri Šentjurju. Ker je Silvo izgubil službo, je lastniku hiše pomagal pri delu v sadovnjaku. Bližnji sosed se ne spominja, da bi bilo karkoli narobe: »Kar v redu človek je bil. Je pa imel težave z alkoholom. Alkohol je že veliko reči naredil in veliko jih še bo.« Dodal je, da pa je bila policija večkrat pri hiši.

Mojca je zaradi nasilja z otroki večkrat pobegnila od moža nazaj domov v Slatino. Tudi zadnjih 14 dni svojega življenja je preživela pri očetu in mami, Silvo je bil pri svoji mami v Šmarju pri Jelšah. Hiša na Ponikvi je ostala prazna, Mojca in Silvo naj bi bila v ločitvenem postopku, vsekakor pa se Mojca menda ni več nameravala vrniti k nasilnemu možu.

Otroci zakoncev Temnik za zdaj ostajajo pri Mojčinih starših, oče je upokojen, mama dela v Cinkarni. Soseda, ki o njih govori z veliko sočutja in se ji pri vsaki besedi nabere več solz, je spomnila, da družini res ni lahko: »Pred petimi leti jim je do tal pogorel marof. Vsi smo pomagali, da so postavili novega.« Zdaj bodo Temnikovi potrebovali vso pomoč, ki jo bodo le lahko dobili.