Nekdanje vodstvo izčrpavalo Telekom?

Policija preiskuje kazniva dejanja, s katerimi je nastalo za najmanj 25 milijonov evrov škode. Pridržali so 7 ljudi.

Objavljeno
28. marec 2013 07.26
Posodobljeno
28. marec 2013 07.26
Preiskava Telekom
Ba. P., Delo.si, M. Fe., Ju. P., kronika
Ba. P., Delo.si, M. Fe., Ju. P., kronika

Ljubljana - Po naših neuradnih podatkih preiskovalci NPU preiskujejo nekdanje vodstvo Telekoma Slovenije z Bojanom Dremljem na čelu. Preiskujejo domnevno izčrpavanje podjetja.

S policije so sicer sporočili, da NPU na podlagi odredb okrožnega sodišča na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Celje in Kranj opravlja več hišnih preiskav zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala.

»Gre za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,« so še sporočili s policije in pojasnili, da je s kaznivimi dejanji nastala gospodarska škoda v višini najmanj 25 milijonov evrov.

Policisti so do sedaj odvzeli prostost 7 ljudem. Pri hišnih preiskavah sicer sodeluje 45 preiskovalcev NPU, 17 kriminalistov sektorjev kriminalistične policije policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj, 6 kriminalistov Centra za računalniške preiskave Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in policijskih uprav Koper, Ljubljana in Celje ter 29 policistov policijskih uprav Ljubljana in Kranj.

Preiskovalci v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki jih bodo lahko uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku, so še pojasnili na policiji in dodali, da predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Zoper Dremljevo upravo je družba Telekom na podlagi izsledkov posebne revizije sicer že vložila odškodninske tožbe. Med drugim naj bi šlo za primer prodaje in kasnejšega ponovnega nakupa deleža v kosovski družbi Ipko.net in izdaje poroštva za obveznosti Najdi.si do skupine Noviforum.

Komisija za preprečevanje korupcije je lani ugotovila, da je uprava družbe pri teh poslih ravnala koruptivno.