Hišne preiskave zaradi domnevno nepravilno zavarovanih kreditov

Med pridržanimi je po neuradnih podatkih Dušan Šuštar, nekdanji direktor NLB podružnice Gorenjska in Kamnik.

Objavljeno
10. januar 2013 07.32
Posodobljeno
10. januar 2013 07.32
PREISKAVA
Ba. P., Delo.si, N. G., gospodarstvo
Ba. P., Delo.si, N. G., gospodarstvo

Ljubljana – Policija preiskuje oškodovanje NLB za tri milijone evrov. Kriminalisti so izvedli šest hišnih preiskav in so pridržali dve osebi; po naših neuradnih podatkih nekdanjega direktorja NLB podružnice Gorenjska in Kamnik Dušana Šuštarja in nekdanjega lastnika tekstilne tovarne Zvezda, ki je v stečaju, Dušana Dolamiča.

Sum kaznivega dejanja je policiji prijavila NLB še pod vodstvom Boža Jašoviča, potem ko so ugotovili nepravilnosti pri odobravanju kreditov. Šuštar naj bi Dolamiču leta 2008 odobril posojilo za nakup nepremičnine. Kasneje je Jašovičeva uprava ugotovila, da je bila prikazana vrednost nepremičnine precenjena, torej je bila tudi preslaba za zavarovanje.

Na policiji so za Delo potrdili, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada »na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo več hišnih preiskav v Ljubljani in okolici zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala (nepravilnosti pri odobravanju kreditov)«. Kriminalisti preiskujejo sum kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katero je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Na preiskavo so se odzvali v NLB: »Gre za primer, ki ga je iniciirala NLB zaradi obstoja razlogov za sum kaznivih dejanj. Preiskava poteka, vendar pa podrobnosti zaradi interesa preiskave ne moremo komentirati. Interes NLB je varovanje zaupnosti in integritete oseb in podatkov, predvsem pa hiter in učinkovit postopek.«