Hriberšek zaradi tatvine ostaja za zapahi

Tat pravi, da iz trezorja ni odnesel nekaj več kot 911.000 evrov, kolikor mu očitajo, ampak »le« približno 650.000.

Objavljeno
20. april 2013 21.47
Sentilj 18.04.2013 foto:Igor Mali
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Tat Sintalovega centralnega trezorja Borut Hriberšek po naših podatkih do nadaljnjega ostaja v priporu. Tega mu je sicer takoj po zaslišanju v četrtek zvečer odredila preiskovalna sodnica, a se je njegov zagovornik Boris Grobelnik na sklep o priporu pritožil.

Odvetnik Boris Grobelnik je prepričan, da begosumnost ne more biti vzrok, saj se je osumljenec sam predal, bojazni pred uničenjem dokazov pa ni, saj je del denarja vrnil, o preostanku pa povedal, kam ga je skril.

O pritožbi je v petek odločal senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je sklep o priporu razveljavil in zadevo vrnil v odločanje preiskovalnemu sodniku. A je ta po naših informacijah Hriberškovo usodo znova zapečatil in ga za mesec dni poslal za rešetke. Pričakovati je, da se bo odvetnik Grobelnik na takšno odločitev znova pritožil.

Kot je znano, je ubežnik Borut Hriberšek v četrtek poklical v uredništvo Slovenskih novic in napovedal, da bi se rad predal policiji, a bi najprej novinarju zaupal svojo zgodbo. Novinar Boštjan Celec je sprva mislil, da je to potegavščina, nato pa videl, da je stvar resna. V Šentilju sta se pod budnim očesom kriminalistov, a daleč od njihovih ušes, res pogovorila, zatem pa so osumljencu velike tatvine nadeli lisice.

Tat pravi, da iz trezorja ni odnesel nekaj več kot 911.000 evrov, kolikor mu očitajo, ampak »le« približno 650.000. Nekaj denarja je ob predaji izročil kriminalistom, o preostanku pa povedal, da ga je spravil v predalčnik na glavni železniški postaji v Mannheimu v Nemčiji. Preiskovalni sodnici je tudi izročil ključe predalčnika, in takoj je stekla mednarodna pravna pomoč. Po naših podatkih je nemška policija predalčnik že zavarovala, saj je med drugim obstajala nevarnost, da bi čas najema potekel in bi skrbniki še kako debelo pogledali ob zajetnem kupu evrskih bankovcev. Ko bodo urejene vse formalnosti, bodo predalčnik odprli in dokaze primerno zavarovali.