Hrvaška bo Sloveniji izročila obsojenega dvojnega morilca

Dragutin Kunštek je bil zaradi umora, ki ga je zagrešil leta 1988, v Sloveniji obsojen na 12 let zapora.

Objavljeno
04. februar 2014 15.42
MIRNA NA DOLENJSKEM 12.10. 2011 odprtje novih bivalnih objektov Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Pogled na stari del zaporov. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Zagreb - Hrvaška je na podlagi evropskega pripornega naloga v petek prijela 72-letnega Dragutina Kunštka, ki ga je zahtevala Slovenija. Po končanem postopku na sodišču sledi izročitev, je za STA danes potrdila tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Jelena Bikić. Kunštek je bil v Sloveniji obsojen na 12 let zapora zaradi dvojnega umora.

Slovenija je iskala Kunštka dobri dve desetletji, potem ko so ga za konec tedna izpustili iz pripora, pa se ni vrnil. Tako bo moral v zaporu preživeti še slabih sedem let, poročajo danes hrvaški mediji.

Kunštek je 3. maja 1988 s pištolo umoril brata Božidarja in Joža Gobca, hudo pa ranil njunega soseda Matijo Pestotnika v Spodnjem Sečovem pri Rogaški Slatini. Takrat 47-letni Kunštek, ki je bil voznik tovornjaka iz vasi Vinkovec pri Krapini na Hrvaškem, je pred prekinitvijo zakonske zveze stanoval pri Sonji Halužan, navaja Jutarnji list.

Krvava tragedija, ki je pretresla Slovenijo in takratno Jugoslavijo, se je pripetila zaradi spora o uporabi pristopne poti, ki so je krajani uredili, Kunštek pa naj bi jo uničeval, ko je po njej vozil s svojim tovornjakom. Potem ko sta se 2. maja sprla s Kunštkom, so se brata Gobec in Pestotnik naslednji dan oborožili z ročajem lopate in z motiko ter prišli opozorit Halužanovo, naj bo njen »ljubimec« bolj previden, piše STA.

Potem ko so se sprli s Halužanovo, je iz hiše do njih prišel tudi Kunštek in jim dejal, naj se odpravijo domov. Ko tega niso storili, je petkrat streljal proti bratoma Gobec in ju umoril. Nato ga je z motiko napadel Pestotnik, a je Kunštek tudi njega zadel v prsi. Rešili so ga mariborski kirurgi, opisuje dogodek zagrebški časnik.

Kunštek je po streljanju mirno počakal policijo. Obsodili so ga za dvojni umor, medtem ko so zavrnili obtožbo za poskus umora Pestotnika, češ da je šlo za prekoračitev nujne samoobrambe.

Med dolgoletnim sojenjem je bil Kunštek v priporu, ko so ga izpustili za konec tedna, pa je že bila vojna. Potem ko se je vrnil na Hrvaško, je izkoristil možnost, da ga Hrvaška kot svojega državljana ne bo izročila Sloveniji, ki je za njim razpisala tiralico.

Kunštek je mirno živel na severozahodu Hrvaške, a so se zadeve spremenile po 1. januarju letos, ko je Hrvaška ukinila časovno omejitev za izročitve svojih državljanov na podlagi evropskega pripornega naloga.