Incident med študentskimi volitvami na filozofski fakulteti

Sporno naj bi bilo vmešavanje vodstva fakultete v študentsko organizacijo.

Objavljeno
19. oktober 2016 20.59
*acr* ?XTUDENTI
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Na študentskih volitvah na ljubljanski filozofski fakulteti se je danes zgodil incident. Zaradi kršenja javnega reda in miru je posredovala tudi policija, ki je kršitelju izdala plačilni nalog.

Kot so sporočili s ŠOU Ljubljana, je prišlo do fizičnega obračunavanja, česar pa policija ni potrdila. Po podatkih Policijske uprave Ljubljana ni prišlo do pretepa, prav tako ni bil nihče poškodovan.

V ŠOU Ljubljana so pojasnili, da v Študentsko organizacijo filozofske fakultete na letošnjih študentskih volitvah kandidirata dve ekipi, in sicer Filoface in Združena lista študentskih društev (ZLŠD). Dopoldne pa so bili obveščeni, da je med članoma nasprotnih ekip morala posredovati policija; šlo naj bi za enega od študentov, ki je pomagal ekipi Filofac, in za zaposlenega na fakulteti, ki pri kampanji pomaga ZLŠD.

Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je sicer od začetka izvajanja volilne kampanje na filozofski fakulteti opozorila na več kršitev. Med drugim uso ugotovili, da vodstvo fakultete deluje pristransko. Na problem vmešavanja vodstva fakultete v študentske volitve v avtonomno študentsko organizacijo je po njihovih navedbah v torek obravnaval tudi senat Univerze v Ljubljani.

ŠOU v Ljubljani tako v sporočilu za javnost ostro obsoja današnje dogajanje, nasprotuje pa tudi »vmešavanju vodstva in zaposlenih na fakulteti v avtonomno študentsko organizacijo, ki mora skrbeti za zagotavljanje enakopravnih pogojev za izvajanje volilne kampanje«.

Vse vpletene v incident na filozofski fakulteti pozivajo, da izvajanje volilne kampanje nadaljujejo v skladu s pravilnikom o volilni kampanji ŠOU v Ljubljani, zakonodajo ter etičnimi standardi.