Inovativni sistem Cops@road drami in opozarja

Izboljšanje prometne varnosti z nezavezujočim dodatnim opozorilnim sistemom.

Objavljeno
23. november 2014 21.57
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Ribnica – Kmalu bo 30 nepreglednih slovenskih križišč opremljenih z inovativnim tehnološkim sistemom Cops@road. Glavni namen nove prometne signalizacije, ki je nameščena na mestih, kjer je bilo nadpovprečno veliko prometnih nesreč, je opozoriti voznika na povečano nevarnost trka.

Opozorilni sistem Cops@road je slovenska inovacija, ki je nastala na podlagi osebne izkušnje voznika, ki je imel prometno nesrečo v nepreglednem križišču.

»Tri detektorske enote, ki so nameščene na glavni in stranski cesti, so povezane s prikazovalnikom, ki udeleženca na stranski cesti opozori, da se na glavni cesti nekaj dogaja in naj bo pazljiv,« je sistem razložil Peter Korun, direktor podjetja Aktivna signalizacija Korun (A.s.K.). Cops@road ni semafor ali druga oblika zavezujočega prometnega sistema, temveč opozorilo, ki udeležencem pomaga z informacijami o dogajanju v križišču.

Po Sloveniji je že nameščenih 18 sistemov, ki kažejo njegovo uspešnost, saj je prometnih nesreč ponekod tudi 90 odstotkov manj. Zato so te dni začeli nameščati 12 novih sistemov Cops@road, med drugim na nepreglednem križišču tik ob Vrtcu Ribnica, ki je s 400 otroki ena največjih tovrstnih ustanov v Sloveniji. Že v torek bodo še enega odprli pri ozkem in nepreglednem železniškem podhodu v Velikem Gabru v občini Trebnje.

»Cilj postavitve sistema je izboljšanje prometne varnosti na tem odseku, ki je zaradi vrtca prometno še toliko bolj obremenjen,« pravi ribniški župan Jože Levstek. Naložbo – sistem je vreden 5000 evrov ali več – je občina izpeljala skupaj z Zavarovalnico Triglav, ki je s projektom Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji zagotovila 40 odstotkov potrebnega denarja.

Poleg tega, da Cops@road opozori voznika na stranski cesti, da se mu po glavni cesti približujeta avto ali kolesar, sistem omogoča tudi štetje prometa in analizo prometnih razmer v križišču.

V podjetju A.s.K. so Cops@road prilagodili tudi železniškim nezavarovanim prehodom, prvega so postavili v občini Ruše. Drugi dve različici sta prirejeni za parkirne hiše in tovarniške komplekse oziroma za promet v industriji, kjer se vozniki prav tako srečujejo z ozkimi in nepreglednimi križišči.