Italijan v napačno smer po avtocesti

Voznik, ki vozi v napačno smer, mora takoj, ko to ugotovi, ustaviti vozilo in prižgati vse štiri smernike.

Objavljeno
04. februar 2015 15.14
lvu sneženje
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Kranj − Kranjski policisti so imeli danes ponoči okoli 4.30 v postopku tujca, in sicer 51-letnega Italijana, ki je po avtocesti pri Brniku vozil v napačno smer. Ugotovili so, da je v napačno smer zapeljal na počivališču Voklo v smeri Kranja, z avtoceste pa je nato zavil na izvozu za Brnik.

Policisti so voznika izločili iz prometa, danes pa je bil zaradi hujšega prekrška že obravnavan pred pristojnim okrajnim sodiščem. Voznik sicer ni bil pod vplivom alkohola.

O vožnji v napačni smeri je bilo v zadnjem času veliko govora. Kot pojasnjuje tiskovni predstavnik gorenjskih policistov Bojan Kos, mora voznik, ki vozi v napačno smer, takoj ko to ugotovi, ustaviti vozilo in prižgati vse štiri smernike. Če je le mogoče, mora to storiti zunaj vozišča in tako, da ne ogroža sebe in drugih. Vozila, ki vozijo proti njemu, pa mora na nevarnost opozarjati še z lučmi.

Najprej je treba zavarovati sebe

O svojem početju mora voznik takoj tudi obvestiti policijo na številko 113, ki bo poskrbela za odpravo nevarnosti in zavarovanje kraja. Drugi vozniki, ki opazijo tako vozilo ali imajo informacijo o vožnji v napačno smer, pa naj takoj zmanjšajo hitrost, vključijo vse štiri smernike, naj ne prehitevajo, pomaknejo pa naj se skrajno desno.

Če je mogoče, naj o taki vožnji tudi čim prej obvestijo policijo na številko 113. Seveda je pomembno, da najprej zavarujejo sebe. »V takšnih primerih svetujemo tudi uporabo prvega izvoza z avtoceste in spremljanje prometne signalizacije, na primer rdečih luči pred predorom in portale,« je še povedal Kos.

Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer iz vsem znanih razlogov seveda ni dovoljeno voziti po smernem vozišču, namenjenem vožnji v nasprotni smeri. O strahotnih posledicah smo poročali že večkrat. Za takšen prekršek je sicer predpisana globa najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar je doletelo tudi omenjenega Italijana.