Iz Rudijevih rok v žep Vladimirja Voduška

Tajni delavec policije trdi, da je imel obtoženi možnost delovati po uradni poti, a je z veseljem sprejel 50 tisočakov.

Objavljeno
04. april 2017 19.54
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Prek videokonference je pred senatom tukajšnjega okrožnega sodišča pričal tajni delavec policije z imenom Rudi, v čigar nastavljeno past je Vladimir Vodušek padel poleti 2012 na parkirišču na Trojanah v trenutku, ko je pospravil v žep 50.000 evrov.

»Sem Rudi. Tajni delavec policije številka 515,« je s popačenim glasom začel pripoved človek, ki je od celjskega kriminalista Boštjana Hmelaka dobil nalogo, da preveri, ali Vladimir Vodušek resnično izsiljuje takratnega prvega moža Uniorja Gorazda Korošca in direktorja Uniorjeve hčerinske družbe Vinka Stiplovška iz podjetja Rhydcon. Rudija so pred tajno nalogo opozorili, da Voduška ne sme napeljevati h kaznivemu dejanju, pri svojem delovanju pa se mora držati zakona.

Denar potreboval za poplačilo dolgov

Rudi se je dvakrat srečal z Voduškom, obakrat na Trojanah. »Vladimir Vodušek je bil zainteresiran za izplačilo v enkratnem znesku, torej za zunajsistemsko rešitev. Denar je potreboval, ker ga je dolgoval drugim,« je pred senatom pričal Rudi. Do izplačila je prišlo dva dni po njunem prvem srečanju, 12. julija na parkirišču na Trojanah. »Denar je spakiral v svoj žep in sva se razšla,« je trdil Rudi.

Na vprašanje tožilke, kaj naj bi Vodušek v zameno za 150 tisočakov, kolikor naj bi prejel skupaj, storil, je Rudi povedal, da je bil pripravljen »umiriti« Stanislava Gaberca, Voduškovega sodelavca, ter imeti pod kontrolo njegov vir, ki jima je iz Uniorja sporne račune dostavil. »O tem je bil pripravljen dati pisno garancijo, celo s svojim življenjem je bil pripravljen garantirati,« je pričal Rudi.

Obtoženi Vodušek je od Rudija poskušal izvleči, da ni bil on tisti, ki je predlagal plačilo v gotovini. »Ker ste bil oprezen, tega res niste direktno rekli. A vedno ste imeli možnost, da bi se umaknili in odločili, da boste šli po uradni poti, torej z oglaševanjem, ampak ne ... Vi ste z veseljem sprejeli, kar vam je bilo ponujeno,« je rekel Rudi. Obtoženi je trdil, da je bila večina njunega pogovora obakrat namenjena preverjanju novinarjevih političnih stališč, a je tajni delavec policije to zanikal. »Če bi vi najprej začeli govoriti o čebelah, bi pogovor najbrž tekel o čebelarstvu, tako pa ste vi začeli s politiko,« mu je rekel Rudi. Ker je Vodušek vztrajal pri vprašanju, ali je policija preverjala tudi njegovo politično obarvanost, in o tem vztrajno vrtal z vprašanji v pričo, je predsednica senata vprašanja zavrnila in pripomnila, da sodišče Voduškova politična stališča sploh ne zanimajo. Tako Rudiju tudi ni dovolila odgovoriti na vprašanje, ali je šlo za zakonito pridobljen dokaz, češ da bo o tem odločilo sodišče. »Ne ponavljajte istih vprašanj, ker jih ne bom dovolila,« je obtožena opomnila predsednica senata in mu rekla, da na sodišču pač ne vodi svoje televizijske oddaje.

V drugi polovici maja tri obravnave

Na začudenje obtoženca bo sodišče delo nadaljevalo z veliko hitrostjo že v drugi polovici maja, ko bodo razpisane tri obravnave. Na predlog Voduškovih zagovornikov bosta pred senat stopila koordinator policijske akcije, organizirane zoper Voduška, celjski kriminalist Boštjan Hmelak in novinar Aleksander Jakopič. Ta naj bi bil priča telefonskim pogovorom med Voduškom in Vinkom Stiplovškom, bil pa naj bi tudi novinar, ki naj bi se z Uniorjevo zgodbo ukvarjal, če ne bi Vodušek spornih dokumentov vrnil svojemu novinarskemu viru.