Iz severne stene reševali dva Angleža in Škota

Helikopter Slovenske vojske iz triglavske severne stene reševal tri tuje plezalce, ki so se podali v nemško smer.

Objavljeno
17. marec 2015 11.28
sza_vaja grs 1
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana - Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske (SV) je v soboto popoldan posredovala pri reševanju treh planincev na severni steni Triglava. »Ob 16.47 so pri plezanju Nemške smeri v severni triglavski steni obtičali trije tuji plezalci,« je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Posredovali so gorski reševalci iz Mojstrane, ki so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske torjico prepeljali v dolino in nato v jeseniški zdravstveni dom.

»Reševali smo dva Angleža in enega Škota. Vsi so bili primerno opremljeni in izurjeni. Vremenske razmer so bile čudne, tako da so se kar prav odločili,« je za Delo povedal načelnik GRS Mojstrana Joža Martinjak.

Vojaški helikopter je moral konec tedna posredovati tudi na območju Bohinja, kjer se je poškodoval turni smučar, ki je v nedeljo ob 11.28 se padel v razpoko na Debelem vrhu. Posredoval je helikopter Slovenske vojske z reševalcem letalcem GRS Bohinj in zdravnico letalko reševalko. »Ponesrečenega smučarja so ob pomoči vrvne tehnike potegnili iz globeli in pripravili za transport s helikopterjem, ki ga je prepeljal na zdravljenje v bolnišnico na Jesenicah,« so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka SV izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev človeškega življenja, so na spletu zapisali v vojski.

Njihova dežurna helikopterska posadka je sicer na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti. Od letošnjih 23 posredovanj so 17-krat posredovali pri reševanju v gorah, šestkrat pa so poskrbeli za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljali 25 poškodovanih ali obolelih. Skupaj so leteli 30 ur.