Izpuhtelo je 620.000 evrov

Kristijan Gnilšak, nekdanji svetovalec kranjskega župana in odvetnik zadruge, je odkupil tudi terjatev CP Kranj.

Objavljeno
02. april 2015 19.10
Sojenje Kranj SZG
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Jutri bo na Okrožnem sodišču v Kranju v postopku zoper direktorja Stanovanjske zadruge Gorenjske (SZG) Franca Terana in nekdanjega odvetnika Kristijana Gnilšaka zaradi oškodovanja upnikov SZG oziroma pomoči pri tem in izneverjanju pričala davčna inšpektorica.

Da je uslužbenka Dursa morda ključna priča, je bilo mogoče razbrati na glavni obravnavi, saj se je Gnilšak močno zavzel, da bi sodnica Marjeta Dvornik davčno inšpektorico zaslišala brez javnosti, tudi ker gre za premoženjska vprašanja. Gnilšak, ki se je danes branil sam, je napovedal, da ga bosta jutri spremljala strokovnjaka za davčne zadeve Bojan Škof in Ivan Simič, saj potrebuje pomoč. Tožilka Vesna Primožič je takšnemu načinu zaslišanja nasprotovala, odločitev bo znana jutri.

Tožilstvo Francu Teranu očita, da po sodni poravnavi, ki sta jo 25. novembra 2010 sklenila SZG in Mestna občina Kranj v višini 620.000 evrov, upnika SZG, Zveza Kranj in Cestno podjetje (CP) Kranj, nista bila poplačana. Prvi obrok je občina nakazala na Gnilšakov fiduciarni račun 23. decembra 2010, drugega pa 5. aprila 2011 na Gnilšakov zasebni račun pri Raiffeisen banki, medtem ko je SZG ostala z blokiranim računom.

CP Kranj je dobil plačanih le malo več kot 18.000 evrov, čeprav je dolg znašal dobrih 182.000 evrov. Gnilšak je Teranu pri tem oškodovanju v višini 565.000 evrov naklepno pomagal, je navedla tožilka, kajti bil je udeležen na sodni poravnavi z MO Kranj in kot pooblaščeni odvetnik SZG je tudi sprejel denar na fiduciarni račun. Še istega dne je večino denarja dvignil in ga deloma prenesel na svoj zasebni račun in plačeval svoje račune, le 55.000 evrov je porabil za plačilo dolgov SZG.

Teran in Gnilšak sta danes trdila, da nista nikogar oškodovala in da oškodovancev ni. Gnilšak je v zagovoru ob citiranju pravnih mnenj dr. Lojzeta Udeta, dr. Mihe Juharta in dr. Cirila Ribičiča poudaril, da je odvetniški poklic opravljal skladno z etiko in da ni storil niti prekrška, kaj šele kaznivega dejanja. Razložil je, da je mandatno pogodbo s SZG sklenil 14. decembra 2010, v nadaljevanju pa da je (očitno v drugi vlogi) 21. decembra 2010 odkupil terjatve, ki jih je imel CP Kranj do SZG. CP Kranj je torej izgubil status upnika do SZG, je navedel in navzočim v sodni dvorani razlagal, da je denar generična stvar in da je svobodna gospodarska pobuda človekova pravica.

Da nista več upnika SZG in da ni bilo oškodovanja, sta v nadaljevanju potrdila tudi direktorja Zveze Kranj in GGD (pravne naslednice CP Kranj) Tone Bobnar oziroma Branko Žiberna. Prvi občinski finančnik Mirko Tavčar se podrobnosti z odredbo za plačilo ni spomnil, je pa dopustil možnost, da je prav on pri drugem obroku spremenil številke računa, saj mu je tako naročil Gnilšak, takrat tudi Bogatajev svetovalec in pooblaščeni odvetnik občine Kranj.