Izvedenec: Obtoženi umora Milko Novič ni maščevalen

Po pričanju psihiatra sodišče ponovno zavrnilo predlog obrambe, naj Noviča izpustijo iz pripora.

Objavljeno
28. september 2016 17.12
Nović Milko na sojenju zaradi umora,Ljubljana Slovenija 02.09.2015 [Sodišče,sojenje,pravosodje]
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana - Sodni izvedenec psihiater Matej Kravos pri obtoženem umora Milku Noviču ni odkril nobene duševne motnje. Imel je prilagoditveno motnjo, ki je bila odziv na stres ob izgubi delovnega mesta, vendar je ta že izzvenela.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem sodnega izvedenca Mateja Kravosa nadaljevalo sojenje 60-letnemu Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita, da je 16. decembra 2014 pred restavracijo v Tbilisijski ulici v Ljubljani z dvema streloma v glavo ubil nekdanjega šefa, direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Glede zloglasne »liste za fentanje«, ki naj bi jo po navedbah ene od prič sestavil Novič in na kateri so poleg umorjenega še štirje sodelavci, je izvedenec poudaril, da »to ne sodi v kontekst«. Do sodelavcev, s katerimi je bil v konfliktu, namreč Novič po njegovih informacijah ni bil izrazito žaljiv in jih tudi ni fizično napadal. Takšna lista sicer po izvedenčevih besedah ni nič nenavadnega. »Konec koncev jim imamo vsi, verjetno jih imate tudi vi, saj vseh sodelavcev ne moreš imeti rad,« je sodnici dejal izvedenec.

Še pred njegovim nastopom je obtoženi ponovil, da o takšnem seznamu ne ve ničesar. »Nikoli nisem tega rekel in tega nisem naredil,« je zatrdil in dodal, da si s pričo, ki je to trdila, nista bila tako blizu, da bi se pogovarjala o takšnih stvareh. »To je konstrukt, ki si ga je nekdo izmislil,« je prepričan Novič.

Nič lepšega, kot če si šefa predstavljaš na tarči

Ko so obtoženega odpustili s Kemijskega inštituta, je kot znanstvenik izgubil bit svojega dela, bil pa je prepričan, da se mu godi krivica, je ugotovil Kravos, ki povezave med streljanjem, ki ga je Novič vadil kot član strelskega kluba, in umorom ne vidi. »Če si jezen na šefa, potem ni lepšega, kot če si ga predstavljaš na tarči. Jaz ne vem, ali je on to počel,« je dejal izvedenec. Iz njegovih besed je bilo mogoče razbrati, da tudi sam svojim strankam v primeru jeze svetuje, naj šefovo sliko nesejo v gozd, jo dajo na drevo in po njej tolčejo, da se sprostijo.

Ob tem se je Kravos strinjal s kliničnim psihologom Emilom Benedikom, ki je v izvedenskem mnenju zapisal, da je streljanje lahko eden od načinov sproščanja pasivne agresije. Benedik je pri Noviču zaznal prikrito agresivnost, ki se izraža v občutkih jeze, tesnobe in občutkih, da je žrtev zarot. Na vprašanje sodnice Špele Koleta, ali je v Benedikovem mnenju kakšna ugotovitev, s katero se sam ne strinja, je Kravos odgovoril negativno.

Ker je tudi Kravos ocenil, da je obtoženi nadpovprečno inteligenten, je sodnico zanimalo, ali bi ga lahko v pogovoru preslepil. »To je vedno verjetno, vendar bi v uri in tri četrt težko igral neko igro. V naravi je stoodstotno le, da bomo umrli. Obstaja neka verjetnost, da sem se zmotil in usekal mimo,« je odgovoril in se pri tem skliceval na bogate poklicne izkušnje, saj na leto pregleda od 3500 do 4000 ljudi.

Ker je izvedenec med drugim ocenil, da Novič ni maščevalen, je obramba znova predlagala sodišču, naj odpravi pripor, v katerem je obtoženi že 21 mesecev, a je sodišče predlog tudi tokrat zavrnilo.

Še vedno čakajo na mnenje iz Nemčije

Sodišče sicer še vedno ni prejelo izvedenskega mnenja inštituta za forenzično znanost v Wiesbadnu, kjer bodo med drugim izdelali mnenje o smodniških delcih, ki so jih kriminalisti na telesu obtoženega našli po Jamnikovem umoru. Pred nekaj dnevi je sodišče dobilo vmesno poročilo, ki pa po naših neuradnih informacijah govori le o analizi fotografij iz spisa; te naj za Noviča ne bi bile obremenilne. Kot je pojasnila sodnica Koleta, so jo iz Nemčije obvestili, da bo celotno izvedensko mnenje pripravljeno predvidoma do sredine oktobra, zato je nadaljevanje sojenja sklicala za 26. oktober.