Janša bi sodno takso plačal le enkrat

Je Janez Janša zamudil rok za plačilo takse za pritožbo v pravdi Resnica o Patrii?

Objavljeno
01. september 2014 17.17
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Če Janez Janša do srede ne plača sodne takse dobrih 13.000 evrov, višje sodišče ne bo obravnavalo njegove pritožbe proti sodbi, s katero je okrožno sodišče zavrnilo njegovo tožbo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, televizijo YLE in Bojana Potočnika zaradi oddaje Resnica o Patrii.

Janša je, kot je znano, v drugo izgubil pravdo, ki jo je sprožil proti Berglundu, YLE in Potočniku po tem, ko je višje sodišče razveljavilo prvostopenjsko sodbo, po kateri bi morala Berglund in YLE plačati Janši 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je človek, ki je v Patrijinih dokumentih označen z J, Janša in da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade, Potočnik pa bi moral odšteti 6500 evrov in umakniti svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo nakupa osemkolesnikov. Okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju tožbo zavrnilo (tožbo proti direktorju Sistemske tehnike Milanu Švajgerju je pravnomočno zavrnilo že v prvem postopku), ker je pri tehtanju med Janševo pravico do časti in dobrega imena na eni strani ter svobodo novinarskega izražanja na drugi dalo prednost drugi, Janši pa namesto poldrugega milijona evrov, kolikor je zahteval, naložilo plačilo 27.852 evrov pravdnih stroškov (6208 evrov pravdnih stroškov Švajgerju je že pred časom poravnal). Sodnik Matej Papler je sodbo spisal 3. marca, strankam pa jo je sodišče poslalo v začetku aprila.

A višje sodišče Janševe pritožbe zoper sodbo še vedno ni začelo obravnavati. Po naših podatkih se je zapletlo pri plačilu sodnih taks. Kot so nam pojasnili na okrožnem sodišču, pritožba še ni šla niti v odgovor tožencem, »ker je tožeča stranka podala ugovor zoper plačilni nalog za plačilo sodnih taks ob vložitvi pritožbe«.

Po naših podatkih je Janšev odvetnik Franci Matoz plačilnemu nalogu ugovarjal z utemeljitvijo, češ da je sodno takso plačal ob pritožbi v prvem sojenju in da ta sodna taksa po njegovem potemtakem velja za vse pritožbene postopke v tej pravdi. Okrožno sodišče je njegov ugovor zavrnilo, Matoz se je na tak sklep pritožil na višje sodišče, to pa je njegovo pritožbo zavrglo kot nedovoljeno, saj po zakonu sploh ni možna, kajti razen ugovora, o katerem je že odločilo sodišče prve stopnje, pravni red dodatnih pravnih sredstev v postopku plačila sodne takse ne predvideva.

Zaradi tega se je rok za plačilo takse podaljšal in po podatkih sodišča poteče v sredo, 3. septembra. S takim stališčem pa se ne strinja Potočnikov pooblaščenec Uroš Pogačnik iz Odvetniške družbe Čeferin, ki je prepričan, da bi moralo sodišče pritožbo šteti za umaknjeno ter potrditi klavzulo pravnomočnosti in izvršljivosti prvostopenjske sodbe, saj je rok za plačilo sodne takse, določen s plačilnim nalogom oziroma sklepom, s katerim je bilo odločeno o Matozovem ugovoru, tudi glede na sodno prakso potekel in ga vložitev nedovoljene pritožbe na višje sodišče ne more podaljšati.

Sodna taksa za pritožbo po naših izračunih po zakonu o sodnih taksah ob vrednosti spornega predmeta v višini 1.540.001 evro (to je vrednost glede zahtevane odškodnine in glede objave sodbe oziroma umika izjav) znaša 13.544 evrov.

Kazenski pregon ustavljen

Sicer pa je sodišče po tem, ko je tožilstvo po končani sodni preiskavi odstopilo od nadaljnjega kazenskega pregona finskega novinarja Berglunda, tudi formalno ustavilo preiskavo, s čimer se je kazenski postopek zanj končal. Pisali smo že, da je tožilstvo 9. maja odstopilo od pregona, ker je ugotovilo, da v oddaji Resnica o Patrii ni šlo za žaljivo obdolžitev predsednika SDS in brigadirja Dragana Bavčarja, saj dejanji, ki ju je bil obdolžen Berglund, nista kaznivi dejanji. Janša in Bavčar bi lahko kot subsidiarna tožilca nadaljevala pregon, a se za to nista odločila, pa tudi sicer bi postopek težko dobil sodni epilog glede na to, da kazenski pregon zoper Beglunda absolutno zastara v četrtek, 4. septembra.