Na Japonskem potres z magnitudo 8,5

Žarišče potresa se je nahajalo približno 1000 kilometrov južno od japonske prestolnice.

Objavljeno
30. maj 2015 17.07
Japan Earthquake
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA
Tokio - Japonsko je danes stresel potres, ki so ga čutili tudi v prestolnici Tokio. Po podatkih japonske meteorološke službe je dosegel magnitudo 8,5, medtem ko so ameriški seizmologi namerili magnitudo 7,8. O morebitnih žrtvah ali škodi ne poročajo. Ni pa nevarnosti cunamija, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročala japonska televizija NHK.

Žarišče potresa se je nahajalo na globini 590 kilometrov pri otoku Ogasawara v Tihem oceanu, kakih tisoč kilometrov južno od Tokia.

Tla so se stresla ob okoli 20.30 po lokalnem času oziroma 13.30 po srednjeevropskem času. Tresenje je bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP čutiti po vsej Japonski, tudi v Tokiu, kjer so se za kakšno minuto zamajale stavbe in sprožili avtomobilski alarmi. Na letališču Narita so začasno ustavili lete ter na stadionu nogometno tekmo, za kratek čas so se ustavili tudi vlaki.

Potres je po moči skoraj podoben uničujočemu potresu marca 2011. Takrat je v potresu z magnitudo 9,0 in posledičnem cunamiju na severovzhodu Japonske umrlo 18.500 ljudi. Valovi so takrat zalili jedrsko elektrarno Fukušima in povzročil najhujšo jedrsko nesrečo na Japonskem doslej.

Japonska je sicer potresno najbolj ogrožena država. Na začetku tega tedna so v Tokiu že čutili šibkejši potres.