Je Popovič resno bolan, ali se izogiba sodišču?

Je sodnik šel čez mejo, ker je javno podvomil v opravičen izostanek koprskega župana? Odvetnik Luka Zajc temu pritrjuje.

Objavljeno
11. april 2013 21.20
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Župan Boris Popovič je od 2. aprila na bolniškem dopustu, so nam zjutraj sporočili iz koprske občinske službe za odnose z javnostmi. Vprašanje je postalo aktualno zaradi zapleta na koprskem sodišču, v katerem je Popovičev odvetnik Luka Zajc očital sodniku Julijanu Glavini pristranskost, ker je v sodni dvorani izrazil mnenje, da se Popovič neopravičeno ne udeležuje sodnih obravnav z namenom zavlačevanja sodnega postopka.

Proti Borisu Popoviču tečeta na koprskem sodišču zdaj dva sodna postopka hkrati. V obeh mu obtožnica očita zlorabo položaja. V prvem gre za očitek prirejenega razpisa prodaje zemljišč za družbo Serming. V drugem pa naj bi župan še pred razpisom omogočil pridobitev organizacije Rumene noči (koprskih poletnih prireditev) družbi Kisik in s tem korist v približni višini 22.000 evrov. Včeraj se je nadaljevala obravnava v zadevi Rumena noč. In ker je sodnik Glavina očital Popoviču neopravičen izostanek, je njegov odvetnik odločno ugovarjal. Pojasnil je, da obstaja podzakonski predpis, ki natančno določa postopek v primeru zdravniških opravičil obtoženim (ali pričam). Popovičev odvetnik je že na prvi obravnavi prinesel zdravniško opravičilo na predpisanem obrazcu, ki ga je dal sodni senat preveriti izvedencu, a ta ni odkril nepravilnosti. Včeraj se je zgodba ponovila, s to razliko, da je sodnik za sodnega izvedenca izbral drugo zdravstveno inštitucijo. Luka Zajc je sodniku Glavini oporekal zato, ker je ta govoril o neopravičenem izostanku njegovega varovanca, še preden je imel v rokah neizpodbiten dokaz, da se Popovič res neopravičeno izmika sodnim postopkom.

Luka Zajc je Glavino podučil, da predpis predvideva poseben obrazec, ki ga mora izpolniti lečeči zdravnik. V primeru dvoma bi moral sodnik primer najprej preveriti pri posebej pooblaščenem zdravniku Zavoda za zdravstveno varstvo, česar ni storil. V vsakem primeru pa ima sodnik v dvomu pravico in dolžnost zdravniško opravičilo preveriti tudi pri sodnih izvedencih medicinske stroke. Luka Zajc (podobno pa tudi odvetnik Renato Dukič) je sodnikovo obnašanje razložil, kot dokaz pristranskega sojenja.

Pojasnilo smo želeli dobiti tudi pri predsedniku koprskega okrožnega sodišča, vendar nam na naša vprašanja ni odgovoril. Sodnik Julijan Glavina je po tej odvetniški pripombi dejal, da bo sodišče dalo Popoviča prisilno privesti, ali pa bo zanj odredilo pripor, če bo sodni izvedenec ugotovil, da se je Popovič sposoben udeleževati sojenja. Sodnik je namreč na dveh sojenjih večkrat izrazil mnenje, da želi obramba zavlačevati sojenje. Primer bo namreč do jeseni zastaral, saj so se očitana dejanja zgodila pred skoraj desetimi leti. Toda obtožnica je bila pravnomočna že pred tremi leti. Zakaj sodišče ni prej uvrstilo primera na sodni red, ne vemo. Sojenje se bo nadaljevalo 16. aprila, ko bo znano izvedensko mnenje o zdravstvenem stanju Borisa Popoviča.

Nekateri mediji so navajali, da so zdrvaniška opravičila, ki jih ima Boris Popovič, sporna. Drugi viri pa so nam neuradno zatrdili, da ima župan Boris Popovič »resne zdravstvene težave«, vendar o njih ne smejo govoriti, ker so stvar Popoviča samega. Vprašanja smo postavili tudi samemu Borisu Popoviču, vendar nam na naša vprašanja ni odgovoril.