Jutri začetek sojenja odvetnici zaradi podkupnine

Suzaano Gale obtožujejo, da je zahtevala podkupnino kot stečajna upraviteljica v zameno za prirejeno bilanco podjetja v stečaju.

Objavljeno
15. junij 2012 11.50
Posodobljeno
17. junij 2012 18.00
Suzaana Gale odvetnica
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Koper - Odvetnica Suzaana Gale bo jutri, v ponedeljek, 18. junija, sedla na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča. Po odmevni aretaciji pred dobrimi tremi leti zaradi domnevnega jemanja podkupnine se bo ljubljanska odvetnica na predobravnavnem naroku lahko izjasnila o svoji krivdi.

Očitki tožilstva se nanašajo na domnevno jemanje podkupnine, ki da sta jo Galetova kot stečajna upraviteljica in njen sodelavec Sebastjan Čagran zahtevala od lastnika in direktorja koprskega podjetja Montec Dejana Š. v zameno za prirejeno bilanco njegovega podjetja v stečaju. S prireditvijo bilance bi mu zagotovila, da bi se stečajni postopek izšel v podjetnikov prid.

Direktor podjetja Montec je zahtevano vsoto nesel v odvetničino pisarno v Ljubljani, pred tem pa je zadevo prijavil kriminalistom, zato so ti označili bankovce. Kmalu po primopredaji denarja 6. februarja 2009 so v odvetničino pisarno vdrli policisti. Poleg označenega denarja pa imajo organi pregona kot dokaz menda tudi tajne zvočne posnetke pogovorov, saj je bil koprski podjetnik menda ozvočen.

Preiskovalna sodnica koprskega okrožnega sodišča je bila po zaslišanju Galetove in Čagrana odredila pripor za slednjega, okrožni državni tožilec pa je bil zahteval pripor tudi za Galetovo, in sicer zaradi možnosti vplivanja na priče in domnevne ponovitvene nevarnosti.

Glede na to, da je šlo za odvetnico, je po zakonu o odvetništvu dežurna preiskovalna sodnica, ki se je strinjala s priporom, najprej odredila sodno pridržanje, na višje sodišče v Kopru pa vložila pisni predlog za izdajo dovoljenja za odreditev pripora.

Predlog za pripor odvetnice so zavrgli, ker so višji sodniki presodili, da očitanega domnevnega kaznivega dejanja Galetova ni storila kot odvetnica, temveč kot stečajna upraviteljica, zato zakon o odvetništvu v tem primeru ne velja. Preiskovalna sodnica se je zatem sama odločila za uvedbo pripora, v katerem je Galetova ostala enajst dni, Čagrana pa so iz pripora spustili še nekaj dni prej.

Tožilstvo očita odvetnici dve kaznivi dejanje jemanja podkupnine - za eno je zagroženo do osem let zapora, za drugo do pet let zaporne kazni, medtem ko je Čagran obtožen jemanja podkupnine v sostorilstvu.