Kadrovanje je odrejal župan

Tudi kadrovik Tilen Klugler pričal, da je kadrovanje odrejal župan Matjaž Zanoškar. 

Objavljeno
10. november 2014 20.43
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Na nadaljevanju sojenja Lidiji Požgan, ki jo obtožnica v zvezi z zaposlitvijo sina takratnega župana Zanoškarja na mestni občini bremeni zlorabe položaja ali pravic, sta pričala takratni kadrovik Tilen Klugler in njegova naslednica Tanja Jeromel.

Razpis za občinsko službo, ki je vseboval diskriminatoren pogoj, da mora biti uradnik za delo na projektu gradnje širokopasovnega internetnega omrežja po izobrazbi profesor športne vzgoje, je pripravil Tilen Klugler. Povedal je, da je sistemizacijo potrjeval župan. Čeprav je ta za omenjeno delovno mesto zahtevala vsaj visoko izobrazbo, ne pa tudi smeri (sploh pa ne športne), menda niso mogli vnesti obrazca v sistem za objavo prostih delovnih mest, če niso natančno navedli smeri. Kdo mu je odredil, da za uradnika zahteva izobrazbo profesor športne vzgoje (ki jo je imel Zanoškarjev sin), se Klugler ni spomnil, je pa dejal, da je pogoje pri zaposlovanju v 99 odstotkih odrejal župan Zanoškar.

»Vem, da je zadnjo besedo, vsaj pri kadrovanju, vedno imel župan. Ne jaz, ne direktor in ne kakšen drug zaposleni ni mogel določiti, kdo naj se zaposli in kakšen razpis naj gre ven,« je tudi Klugler podobno kot Požganova pričal glede vloge Matjaža Zanoškarja. Kluglerju se takšen pogoj ni zdel nenavaden, saj »mu je bilo predstavljeno, da se bodo razpisi (ki jih bo zaposleni pripravljal) dotikali predvsem športnega področja«. Klugler je še obvestil Požganovo, da se je prijavil samo en kandidat, Marko Zanoškar, in posle predal Jeromlovi.

Ta je pripravila pogodbo o zaposlitvi, a ker se z zadevo ni prej ukvarjala, je dejala, da se ni poglabljala v razpisne pogoje. »Sporni pogoj sem videla šele takrat, ko sem pripravljala odgovor za KPK.« Ko se je pogodba za določen čas iztekla, je po naročilu Požganove pripravila še dva aneksa za podaljšanje. Junija 2011 pa so na občini pripravili natečaj za uradniško delovno mesto, kjer pa niso zahtevali določene izobrazbe, ampak prednostna pogoja, ki pa ju je izmed petih kandidatov spet izpolnjeval samo Zanoškarjev sin. »Drugi kandidati res niso imeli nobenih izkušenj pri podobnem delu, zato ni bilo treba izvajati izbirnega postopka,« je pojasnila Jeromlova.

V ponedeljek bo o svoji vlogi pri zaposlovanju sina pričal še Matjaž Zanoškar. Požganova se tokrat obravnave ni udeležila.