Kangler odsoten zaradi zdravstvenih težav

Iz zdravniškega opravičila izhaja, da nekdanji župan Franc Kangler še štiri tedne ne bo sposoben za sojenje.

Objavljeno
19. avgust 2015 15.02
FRANC KANGLER
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Ponovljen sodni proces proti nekdanjemu županu Francu Kanglerju zaradi sumljive dodelitve službenega stanovanja vedeževalki je po izločitvi sodnika Boštjana Polegeka prevzela sodnica Sonja Krajnc. A današnje obravnave ji ni uspelo izpeljati, saj Kangler ni prikorakal na sodišče.

Potem ko je vrhovno sodišče pred letom dni razveljavilo pravnomočno sodbo, s katero je bil Kangler obsojen na sedem mesecev zapora, se je sodni postopek vrnil na Okrajno sodišče v Mariboru. Tožilstvo nekdanjemu mariborskemu županu očita sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje pri dodelitvi službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Tej je vrata stanovanja Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, ki ga vodi Tanja Vindiš Furman, odprlo članstvo v svetu invalidov. Vanj jo je imenoval Kangler, ki pravi, da ni vedel, da je za referenco predložila ponarejeno potrdilo Društva invalidov Maribor.

Na »reprizi« sojenja Kanglerju v tej zadevi se je zapletlo že pri prvem dejanju, predstavitvi obtožnega predloga. Tožilka Saša Lutarič je namreč prebrala nekoliko spremenjen obtožni akt, Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak pa je takoj opozoril, da je to razširjen obtožni predlog. Ker takšna sprememba ni dovoljena, je sodnik Boštjan Polegek pojasnil, da bo postopek tekel na podlagi prvotnega obtožnega predloga. Zatem je Polegek ugodil še predlogu obrambe za izločitev določene zasežene dokumentacije iz spisa, ker se je sam seznanil z njo, pa so bili zaradi okuženosti podani razlogi tudi za sodnikovo izločitev.

Tako je proces prevzela njegova kolegica, sodnica Sonja Krajnc, ki je za sredo razpisala obravnavo, vendar je zatožna klop ostala prazna. Odvetnik Bošnjak je sodnici razložil, da Franc Kangler ni dobil vabila na tokratni narok, poleg tega mu je danes zjutraj po elektronski pošti posredoval zdravniško opravičilo. Napisal ga je zdravnik psihiater, iz njega pa je razvidno, da Kangler ni sposoben za obravnavo še nadaljnje štiri tedne. Sodnica Sonja Krajnc je tako glavno obravnavo preložila na 17. september.

»Presenečen sem nad angažiranostjo tožilstva, ki me želi po vsej sili ponovno obsoditi, ker sem neugotovljenega dne, na neugotovljen način, z neugotovljenim sredstvom in na neugotovljenem kraju naročil Tanji Vindiš Furman [naj Ježoviti odda stanovanje, op. p.],« je maja dejal Kangler. Kot je poudaril njegov odvetnik, je vrhovno sodišče odločilo, da pri Kanglerju ni znakov kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, to dejanje bi bilo treba opredeliti za zlorabo uradnega položaja. To pa pomeni, da razvpitih prisluhov ni več dovoljeno uporabiti