Kaznive finančne asistence pospravile tudi Stiplovška

Zloraba položaja: Vinko Stiplovšek obsojen na 16 mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Objavljeno
13. maj 2014 20.10
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Direktor podjetja Rhydcon Vinko Stiplovšek je bil obsojen pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Soobtoženi, nekdanji predsednik uprave Uniorja Gorazd Korošec, je krivdo priznal že decembra in bil obsojen na povsem enako kazen kot Stiplovšek. Podjetje Rhydcon mora povrniti 180.000 evrov, kolikor je protipravno pridobilo.

Stiplovška je pred sodišče pripeljalo šest računov v skupni vrednosti 180.000 evrov, ki jih je zreški Unior plačal Rhydconu za storitve, ki nikoli niso bile opravljene.

Kot je v sodbi razložil sodnik Marko Brišnik, je s tem Rhydcon pridobil veliko premoženjsko korist. Dodal je, da je Stiplovšek vedel, da so računi lažni, saj je prav on naročil njihovo izdajo.

Da v resnici ni šlo za storitve, temveč za plačevanje obresti za posojila, ki jih je za nakup Uniorjevih delnic najel Rhydcon, je na obravnavi priznal tudi Stiplovšek, ki pa se mu to sploh ni zdelo sporno. Povedal je, da je bila odločitev, da Rhydcon kupi Uniorjeve delnice, podana na skupščinah obeh podjetij.

Zgodba obeh podjetij je povezana tudi na sodišču. Tako je Brišnik v obrazložitvi pojasnil, da se sodni postopek proti Stiplovšku navezuje na postopek, v katerem je Gorazd Korošec priznal krivdo.

Nakup je mogoč, finančne asistence ne

Marko Brišnik je v obrazložitvi navedel, da je imela obramba prav, ko se je sklicevala na to, da zakon dovoljuje nakup lastnih delnic prek tretje osebe. Vendar pa, kot je razložil sodnik, zakon ne dovoljuje takih finančnih pomoči, kot jih je dajal Unior: »Rhydcon bi moral Uniorjeve delnice odkupiti sam!«

To pomeni, kot je še dodal Brišnik, da Unior ne bi smel s fiktivnimi računi plačati obresti Rhydconovega posojila. Po sodnikovem mnenju so vpleteni vse to vedeli in so se prav zato odločili za izdajo navideznih računov.

Zavrnil je tudi razlago, da Rhydcon ni mogel izdati računov za obresti, ker podjetje za to ni registrirano: »To je pa res najmanjši problem. Podjetje se vedno lahko doregistrira za posamezno storitev. Tako da to verjetno ni bil razlog za fiktivne račune.«

Težavne delnice

Glede na to, da Stiplovšek še nikoli ni bil kaznovan, je sodišče sledilo predlogu tožilstva in ga obsodilo na pogojno kazen. Pogojno kazen je naložilo tudi Rhydconu: družba bo morala, če bo v prihodnjih dveh letih vpletena v še kakšno podobno kaznivo dejanje, plačati sto tisoč evrov kazni. Že zdaj pa bo morala povrniti 180.000 evrov Uniorju.

Toda tožb zaradi spornih delnic očitno še ni konec. Delnice je Rhydcon kupoval od leta 2007. Zanje je s posojilom odštel 2,9 milijona evrov. Ker jim jih ni uspelo prodati, je moralo podjetje svoje poslovanje reševati z dodatnimi posojili.

Zaradi vseh težav z delnicami, ki so jih kupovali po naročilu Uniorja, danes pa so bistveno manj vredne, Rhydcon pripravlja milijonsko tožbo proti Uniorju, je na obravnavi že napovedal Stiplovšek.