Kdo je res kriv za škodo

Hoteli Bernardin: Vojnič jih toži, ker mu nočejo izplačati 185.000 evrov odpravnine, uprava vali krivdo na Vojniča.

Objavljeno
03. april 2014 21.56
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Na koprskem delovnem sodišču ni uspela poravnava med Hoteli Bernardin in Čedomilom Vojničem, dolgoletnim predsednikom uprave te družbe. Vojnič s tožbo zahteva od družbe izplačilo 185.000 evrov (bruto) dogovorjene odpravnine.

Hoteli Bernardin trdijo, da je sklep, ki ga je sprejel upravni odbor, neveljaven, in pri sodišču uveljavljajo pobotni ugovor.

Upravni odbor je 7. marca 2012 sklenil, da Hoteli Bernardin sprejmejo sporazum, po katerem je Čedomil Vojnič odstopil s funkcije predsednika uprave, na račun tega mu je pripadla omenjena odpravnina, pri čemer je Stanislav Valant pozneje podal tudi pisno izjavo Vojniču.

Odvetnik Janez Starman, ki zastopa Hotele Bernardin, je pojasnil, da zdaj nasprotujejo veljavnosti sklepa. »Sklep je neveljaven zato, ker je na upravnem odboru o njem odločal tudi Čedomil Vojnič. To bodo potrdile priče, člani tega upravnega odbora na naslednjem naroku,« je dejal Starman.

Vojničeva odvetnica Aleksandra Štiblar pa je tej trditvi oporekala, češ da Vojnič ni sodeloval pri odločanju in da je bil sklep sprejet s podporo vseh preostalih članov upravnega odbora. Res je bil Vojnič navzoč na seji, vendar navzočnost ni sporna, če pri glasovanju o tej zadevi ne sodeluje.

Pobotni ugovor

Janez Starman je tudi pojasnil, da Hoteli Bernardin (še) niso vložili nasprotne tožbe proti Vojniču, ampak uveljavljajo pobotni ugovor, kar pomeni, da so sodišče opozorili na odškodninske zahtevke, ki jih imajo Hoteli Bernardin do bivšega direktorja. Eden od zahtevkov je domnevna škoda, ki jo je Vojnič domnevno povzročil z odobritvijo dveh posojilnih pogodb družbam (iz tako imenovanega kroga Staneta Valanta) Finetol in Maksima Invest.

Posojilo so Hoteli Bernardin zagotovili Valantovim družbam brez ustreznih varovanj, jamstev in preverjanja bonitet. Ta škoda naj bi bila višja od neizplačane odpravnine, ki jo terja Vojnič. Prav tako je menda sporna zaposlitev Vojničeve hčerke Morane, ki jo je direktor redno zaposlil od 20. januarja 2011 do 20. aprila 2012.

Čedomil Vojnič je na sodišče prinesel dva metra visok kup dokumentacije, ki pojasnjujejo vsako njeno uro dela in opravljenih nalog. »V resnici ne gre za odpravnino. Tukaj je poglavitno vprašanje, kdo je kriv za položaj Hotelov Bernardin. Sedanja uprava in nadzorniki se predstavljajo, da so rešitelji Bernardina, kar pa niso,« je pred včerajšnjim odhodom v New York dejal Čedomil Vojnič.

»Vse navedbe Hotelov Bernardin so zlonamerne, neresnične in jih popolnoma zavračam. Kdo in kako je izčrpaval Hotele Bernardin, bom povedal na glavni obravnavi 21. maja. Vse navedbe bom argumentiral z listinskimi dokazi. Po teh dokazih bodo sodišče in drugi pristojni organi preiskali in sodili, kdo je odgovoren in kdo ni. Nadvse boleče je zame, ki sem 22 let svojega življenja dal za Bernardin, da me obtožujejo ljudje, ki se na Bernardinu niso niti pošteno usedli. Resnica bo prišla na dan,« je včeraj dejal 76-letni Čedomil Vojnič, ki v New Yorku še zmeraj svetuje kot izkušen hotelir dvema v svetu zelo cenjenima hoteloma: Waldorf Astorii in Plaza Hotelu.